Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

Сьогодні, 8 травня, у Національному музеї літератури України відкрилась виставка «Воскресіння». Вона презентує твори Олени Осадчої та студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Ця виставка є свідченням того, що попри всі виклики та складнощі війни, ми живемо, дозволяємо собі творити і мріяти. Це означає, що ми віримо й сподіваємось на нашу перемогу. Прекрасно й те, що є педагоги, які можуть передати свої знання та вміння, а головне бажання творити, своїм студентам», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Експозиція містить не тільки твори іконопису та фрески, більшість яких створили студенти 20017–2020 років, а й понівечені роботи та фото зруйнованих будівель Академії, а також інсталяцію, створену з фрагментів цегляних стін та арматури. 

«Це унікальна виставка. Адже з нашими сучасниками відбулося диво. Коли зруйновані, здавалося б, знищені, зранені твори набули нового життя й воскресли. Тому проєкт «Воскресіння» набув такого символічного значення», – підкреслила Генеральна директорка Національного музею літератури України Галина Сорока.

Центральний експонат виставки – ікона Архангела, яку знайшли під завалами академії Бойчука та відреставрували. 

Нагадаємо, 25 березня 2024 року в одну з будівель навчального корпусу академії влучила частина російської надзвукової ракети й вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів.

«Академія Бойчука є спадкоємицею творчих і педагогічних засад Михайла Бойчука. Він наголошував, що ми маємо досконально вивчати українське народне мистецтво й сам вивчав українську народну ікону та сформував напрям неовізантизму, в якому вбачав національні корені українського мистецтва. Академія також приділяє велику увагу цьому напряму», – розповіла ректор Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука Олена Осадча.

Вона зазначила, що багато творів студентів сакрального відділення все ще знаходяться під завалами академії. Їх планують знайти та відреставрувати.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора