Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У «Київській фортеці» відбувся пам’ятний захід до 160-ї річниці Січневого повстання

Сьогодні, 21 січня, в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» відбувся Пам’ятний захід-вшанування до 160-ї річниці початку Січневого повстання 1863-1864 років. 

Переглянути фотоальбом

У заході взяли участь Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький та Посол Литовської республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Антиімперське повстання, що розпочалось у січні 1863 року стало масштабним збройним виступом народів колишньої Речі Посполитої проти російського самодержавства. Січневе повстання, яке проходило під гаслом «За нашу і вашу свободу», є спільним історичним досвідом польського, литовського, білоруського та українського народів. Пам’ять про повстання є особливо важливою сьогодні в умовах нинішнього протистояння агресії нового російського імперіалізму.

«Я радий, що нам вдалося спільними зусиллями організувати цей захід. Дуже важливо під час цієї війни повертатися до справжньої історії. В України, Польщі та Литви завжди були спільні думки не тільки про свободу, але й спільні мрії. Тому на цей рік ми запланували декілька заходів, які дійсно пояснили б та розповіли українцям у першу чергу про те, що відбувалося 160 років тому», – зазначив Олександр Ткаченко.

За словами Євгена Перебийніса, кожен народ має віхи, якими може пишатися і які героїчними сторінками входять до історії. При чому, такі віхи не завжди є переможними, але дуже часто сприяють національному пробудженню. 

«І саме такою віхою було Січневе повстання і для українців, і для поляків, і для литовців, а також для білорусів. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто загинув під час тих подій. Але ми маємо розуміти, що вшановуємо цю пам’ять ще й тому, щоб зрозуміти контекст сьогоднішній. Двоголовий російський імперіалістичний монстр почав цю війну проти всього цивілізованого світу не сьогодні, і це необхідно та важливо знати молоді. Це вже було і 10, і 160, і 400 років тому – як для нас українців, так і для братів поляків та литовців. Тоді цей монстр не був остаточно переможеним і сьогодні знову підіймає голову. Очевидно, що тут недопрацювали наші предки, але вони заклали основу для того, щоб ми точно перемогли», – заявив заступник міністра.

Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький наголосив: якби не Січневе повстання, не було б фактично перемоги після Першої світової війни. 

«Всі лідери держав, які тоді змогли побудувати незалежність, були спадкоємцями Січневого повстання. Не кожна поразка насправді є остаточною. Іноді вона залишає за собою спадщину прагнення, віри в свою свободу. Сьогодні ми маємо перемогти. І я згоден: це не війна проти України, це війна проти порядку в Європі і прагнення свободи наших народів. І тому маємо бути разом, як 160 років назад, до перемоги», – заявив Бартош Ціхоцький.

У свою чергу посол Литовської республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас додав, що самі повстанці були дуже сміливими людьми, а керівники повстанців – литовці, які поховані у Вільнюсі, були героями і стали справжніми символами свободи. 

«Свобода є основною цінністю, вона розпочинається з кожного з нас. Литовці завжди були з народами, які люблять свободу. Думаю, ви погодитесь зі мною: гасло повстанців «За нашу і вашу свободу» сьогодні дуже актуальне. Сьогодні ми підтримуємо наших сестер та братів українців у їх боротьбі, що означає – і у нашій боротьбі проти рашистів-орків. І Литва і Польща були, є і будуть підтримувати вас, допомагати вам у цій боротьбі. Повірте, у наших країнах це є аксіомою, яку розуміють і підтримують усі – як керівники наших держав, так і звичайні люди. Ми залишимося з вами до перемоги», – резюмував литовський посол.

Під час заходу відбулася церемонія покладання вінків до пам’ятного знаку діячам Січневого повстання, що утримувались і були страчені у Київській фортеці.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука