Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Львові відбувся Форум «Музей української перемоги»

6 грудня у Львові відбувся Форум «Музей української перемоги». Ця подія відбулася у межах виставки цифрової спадщини, присвяченої збереженню культурного та історичногр надбання.

Виставка триватиме до 20 грудня, в його програмі, зокрема, запланована презентація виставки зацифрованої спадщини «Музей української перемоги», а також чимало панельних дискусій щодо збереження культурної та історичної спадщини, сканування під час війни, проектування змісту майбутнього. 

У дискусіях взяли участь представники влади, наукових та бізнесових кіл, сканувальники, журналісти та волонтери.

Із вітальною промовою до учасників звернувся директор Італійського інституту культури Едуардо Крізафулі. Він зазначив, що збереження спадщини є надважливим завданням, а надто – у час війни. Відтак нині Україна є на правильному шляху.

«Сьогодні Україна в небезпеці. Загроза існує не лише для людей, майна, а й для культурної та історичної спадщини держави. Ворог намагається стерти вашу ідентичність, саме тому весь світ об’єднується навколо України, аби допомогти зберегти вашу культуру спадщину. Європейський Союз готовий допомагати Україні на всіх фронтах її нелегкої боротьби», – зазначив пан Едуардо.

У режимі онлайн до заходу долучилася заступниця Міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар. Під час свого виступу вона, зокрема, розповіла учасникам про цифровізацію об’єктів культурної спадщини в Україні.

«До 24 лютого в Україні було задекларовано сто двадцять тисяч об’єктів, культурної спадщини. Половина з них є пам’ятками архітектури, інша частина – археологічними пам’ятками. Сьогодні наша команда працює над тим, аби правильно їх перевести в електронний облік та здійснити цифрову інвентаризацію. Спільно з партнерами ми працюємо над створенням платформи, на якій розмістимо 3-Д та скановані моделі вітчизняних об’єктів культурної спадщини. Окрім цього працюємо над реалізацією національної платформи культурної спадщини нерухомих пам’яток України. Наразі, за нашими підрахунками, від ворожих обстрілів постраждали майже 600 об’єктів нерухомої культурної спадщини, тож оцифрування пам’яток також важливе з точки зору майбутньої відбудови та відновлення нашої країни», – зазначила заступниця Міністра.   

Вас може зацікавити

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа