Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Литві відкрилася виставка «Бахмут – обличчя геноциду 1942/2022»

23 серпня  в музеї IX форту Каунаса відкрилась виставка «Бахмут – обличчя геноциду 1942/2022», організована Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр». Це перша виставка, яку НІМЗ «Бабин Яр» представляє в Європейському Союзі за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Переглянути фотоальбом

Під час відкриття виставки т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у форматі відеозвернення подякував литовцям за постійну підтримку України та співпрацю.

«Сьогодні експозицію “Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022” приймає музей, який зберігає пам’ять про масові вбивства євреїв нацистами у часи Другої світової війни у Каунасі. І ми згадуємо із сумом кожного, хто загинув під час Голокосту. Експозиція, яку представляє НІМЗ “Бабин Яр” – не тільки про наш спільний біль, якому понад 80 років. Вона про страшне сьогодення Донеччини і всієї України. Людожерська ідеологія породжує страхіття війни. Але ми будемо боротись, переможемо і покараємо всіх, хто брав участь у злочинах проти мирного населення», – наголосив Ростислав Карандєєв. 

Виставка розповідає про маловідомі події Голокосту 1942 року в Бахмуті, під час яких загинуло понад 3000 людей, здебільшого євреїв, та нещодавнє знищення Бахмуту російськими військами. В Україні експозиція демонструвалась у серпні минулого року та отримала численні схвальні відгуки відвідувачів. 

Каунас, за словами очільниці НІМЗ «Бабин Яр» Рози Тапанової, зі своїм багатим культурним спадком та історією є ідеальною платформою для залучення різної аудиторії та сприяння ширшій дискусії з важливих питань. 

«Для нас важливо показати світу паралелі між військовими злочинами росії в Україні сьогодні та геноцидом, вчиненим нацистами, під час Другої світової війни. Тому я з особливою вдячністю хочу відзначити нашу співпрацю із Литвою, завдяки якій ми відкриваємо першу міжнародну виставку НІМЗ “Бабин Яр”», – наголосила Роза Тапанова.

«Виставка цікава та унікальна тим, що її творці намагаються поєднати болючий досвід минулого з травматичною реальністю сьогодення. Ніхто інший не може передати це краще і правдивіше, ніж українці, які щодня стикаються з жорстокою війною. Ця виставка буквально просякнута відчуттям зв’язку між минулим і сьогоденням», – зазначив директор музею IX форту Каунаса Маріус Печюліс.

На виставці представлені документи та фотографії з фондів Бахмутського краєзнавчого музею, які надають докладну хронологію історичних подій і дозволяють оцінити масштаби нацистських злочинів 1942 року. Тут можна ознайомитися з унікальними архівними матеріалами, спогадами очевидців і документами, які стали важливими доказами на Нюрнберзькому процесі, і які, з початком сучасного геноциду, вдалося зберегти. Виставка приділяє велику увагу художнім інсталяціям, які розширюють сприйняття та передають емоційний вплив цих історичних подій.  

Виставка триватиме до 29 жовтня цього року.

Довідково:

Каунаський музей IX форту – одна з важливих установ культурної спадщини Литви, присвячена дослідженню, збереженню та популяризації історії геноциду, воєн та інших трагедій, що вразили країну в ХХ столітті.

Вас може зацікавити

«Війна: зворотна перспектива»: у Музеї війни відбулось відкриття виставкового проєкту

«Війна: зворотна перспектива»: у Музеї війни відбулось відкриття виставкового проєкту

У Черкасах відбувся триденний тренінг для комунікаційників Черкаської та Кіровоградської областей

У Черкасах відбувся триденний тренінг для комунікаційників Черкаської та Кіровоградської областей