Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Литві відкрилось 5 триєнале сучасного українського мистецтва «Український зріз. UKRAINE! UNMUTED»

4 листопада в стародавньому Каунасі (Литва)  відкрилось 5 трієнале сучасного українського мистецтва «Український зріз. UKRAINE! UNMUTED». Проєкт вже понад 10 років є платформою для представлення українського сучасного мистецтва за кордоном.

 

«Сьогодні тоталітарна неоколоніальна терористична росія погрожує не тільки Україні, а й всьому цивілізованому світу. Країна-агресорка жертвує людськими життями заради своїх маніакальних ідей. І з кожним новим пострілом гармат росія плекає надію, що світ злякається і залишить Україну без підтримки. Але, маючи поруч таких вірних друзів, як, наприклад, литовці, ми переконані у нашій справедливій Перемозі.  У нашій Перемозі на всіх фронтах.  Сьогодні, без перебільшення в Україні вирішується питання, яким буде людство завтра. «Український Зріз» — це ще один простір, де ми будемо доносити світові правду про те, що відбувається в Україні, розповідати універсальною мовою мистецтва про наш біль і наші втрати, але й також про наші позитивні сценарії майбутнього, про наші надії», —  сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, у відеозверненні до учасників події.

Цьогоріч захід складається з декількох частин. Експозиція розміщена у культурно-креативному центрі «CulturEUkraine». Це колишня головна пошта Каунаса — Kaunas Central Post Office.

 

На розкриття теми UKRAINE! UNMUTED націлена й серія дискусій за участю спікерів з України та із-за кордону, а також двомовна українсько-англійська збірка текстів українських мистецтвознавців, філософів, літераторів, зокрема в контексті колоніалізму та реінтерпретації й актуалізації деяких українських мистецьких явищ ХХ і ХХІ століть.

У Каунасі Україну представляє потужний «десант» митців культурного фронту. Це 17 арт-проєктів, серед яких не тільки відео й інсталяції, а і живопис, графіка, перфоманс, фотографія. Географія художників охоплює Дніпро, Херсон, Київ, Харків, Львів, Одесу, Донецьк.

В одному з артпроєктів буде представлено як одну з його складових кінороботу генія світового кіно українця Олександра Довженка, чия картина «Земля» у топ-п‘яти найкращих фільмів світу за версією ЮНЕСКО. 

Нагадаємо, щоразу у триєнале беруть участь митці та мисткині з різних міст України. Орієнтиром є трансформаційні процеси в українському мистецтві — на рівні тем, дискурсів, інтерпретацій, імен, традицій, експериментування.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора