Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Медіацентрі Україна-Укрінформ презентували видання про наративи пропаганди під час повномасштабної війни

14 лютого в Медіацентрі Україна-Укрінформ відбулось обговорення на тему: «Два роки інформаційної війни. Висновки та перспективи», а також презентація видання «Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни». В ньому Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики зібрав всі ключові матеріали російських «вкидів» за період збройної агресії рф.

Переглянути відео

Експерти у сфері інформаційної політики обговорили інструменти та завдання російської пропаганди на початку війни, що їй не вдалось, а що вдалося. 

«Для МКІП важливою була інституційна складова роботи з пропагандою та дезінформацією. Тому ми створили Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки як інституцію, аби мати команду досвідчених людей та працювати в різних напрямках.  За два роки з часу повномасштабного вторгнення Центр проробив колосальну роботу, що відображено у збірці, яку сьогодні презентуємо», – сказав заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко

Переглянути фотоальбом

Він також розповів, що МКІП працює над виконанням Стратегії інформаційної безпеки, яку схвалили в грудні 2021 року. План заходів до неї був затверджений Указом Президента вже під час повномасштабного вторгнення. Стратегія визначає ключові цілі й має на меті скоординовану діяльність державних органів. Вона передбачає ключові речі: протидію дезінформації, медіаграмотність, стратегічні комунікації, а також захист прав журналістів, відкритість держави та влади, доступ до інформації. 

«Ми можемо сказати, що є певні тренди, які базуються на об’єктивних фактах. Перший висновок, який ми можемо зробити за ці два роки інформаційної війни – це те, що головні завдання російської пропаганди, які вона ставила перед собою на початку масштабного вторгнення не виконані. Адже головним завданням на початку вторгнення було схилити українців до відсутності спротиву», – розповів керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

Він також додав: «Хотів би підкреслити, що презентоване видання ми готували не тільки для історії. Ми дуже сподіваємося, що воно стане в нагоді для правоохоронних органів, які займаються розслідуванням інформаційних злочинів і ляже в основу кримінальних справ проти російських пропагандистів і російської пропаганди, яка має бути криміналізована і засуджена».

Видання «Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни» адресоване всім, хто досліджує наративи і методи кремлівської пропаганди, історикам російсько-української війни, правоохоронним органам, які розслідують інформаційну агресію Росії, а також пересічним громадянам, які хочуть зміцнити свій імунітет до шкідливих ворожих впливів.  

«Власне, ця книга є своєрідним підсумком майже двох років роботи Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки протягом повномасштабного вторгнення росії в Україну. На початку вторгнення ми перейшли на майже цілодобовий режим роботи й фіксували те, що відбувається, реагували на події в країні. Нашим продуктом стали щоденні дайджести російських фейків та пропаганди, а також російських інформаційних загроз. Книга – це фактично хроніка таких дайджестів», – підкреслив аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров.

«Ворог продовжує витрачати колосальні ресурси й фінансові, і людські, і технологічні на ведення інформаційної, пропагандистської війни. Бо якби це не було дорого, це все одно значно дешевше, ніж нові танки, гармати чи великі кораблі, яких сьогодні стало ще на один менше. Тому, це поле бою», – зазначив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов

Також у обговоренні взяли участь представники Служби безпеки України Олександр Мельниченко та StopFake Руслан Дейниченко.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні