Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У  межах акції «Українським дітям – українську книгу» містами України та світу розвезли вже 800 тисяч українських книжок

В Укрінформі відбулася пресконференція про результати наймасштабнішої благодійної акції у галузі книговидання «Українським дітям – українську книгу». У заході взяв участь т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Переглянути фотоальбом

«Ми є свідками поєднання благодійної діяльності міжнародних партнерів й українських книговидавничих організацій, а також подвижницької діяльності наших державних установ. Ми маємо адміністративний та фінансовий ресурс, який спрямовуємо на те, щоб благодійні ініціативи людей і організацій, що мають бажання підтримати дітей та студентів, українців загалом,  знайшли якнайкращу реалізацію. Зокрема, сьогодні певну кількість видань іноземними мовами відправлять до українських вишів. Коли іноземні книги потрапляють до України, ми читаємо їх та стаємо більш обізнаними. Коли українська книжка їде за кордон — на полички бібліотек Європи та США, ми також розраховуємо, що іноземний читач краще зрозуміє нас із вами», — сказав Ростислав Карандєєв. 

Акція «Українським дітям — українську книгу» стартувала 15 березня 2022 року. Організувало проєкт Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента та Міністерства культури та інформаційної політики, за підтримки Міністерства закордонних справ. Мета ініціативи — безкоштовно забезпечити різножанровою літературою дорослих та дітей, які були змушені переселитися, рятуючись від російської агресії. У межах акції також реалізуються ще три напрямки: «Українській молоді – європейську книгу», «Українська книжкова поличка», «Українським захисникам – українську книгу». 

Із початку акції по містах України та по 25-тьох країнах світу розвезли 800 тис. книг, 300 тис. з яких доставили протягом 2023 року. Також за цей рік у різних країнах світу  з’явилося 300 книжкових полиць з українською літературою. Водночас у межах акції 50 тис. дитячих книг передали в 5 тис. пунктів незламності, а військові в госпіталях також отримали  5 тис. примірників літератури.

Сьогодні у межах ініціативи «Українській молоді – європейську книгу» 5 тис. книг, зібраних у Польщі, Франції та Нідерландах, спрямують до українських вишів, а саме  до  Львівського національного університету ім. І. Франка, Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова в Миколаєві та вищі навчальні заклади Чернівців.  

«До кінця цього року планується на одному з підприємств Укрвидавполіграфії віддрукувати 50 тис. книг і на початку наступного року – ще 50 тис. книг, які будуть передані в бібліотеки України для оновлення фонду. Таким чином, в рамках акції ми надалі підтримуватимемо програму МКІП щодо заміни російськомовних книжок в бібліотеках на українськомовні. Вже розвезено в рамках ініціативи 50 тис. книг», – додав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську