Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї війни розповіли про боротьбу на музейному фронті

22 грудня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулась подія «Музейні діалоги. Різдвяна зустріч у Музеї війни». Це зустріч справжніх друзів та партнерів музею, присвячена боротьбі на музейному фронті в Україні. Захід відвідали Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, та заступниці Міністра Галина Григоренко та Анастасія Бондар.

Музейники розповіли про реалізовані проєкти й поінформували про документування сучасної війни після повномасштабного вторгнення російського агресора 24 лютого 2022 року. Серед здобутків музею:

  • понад 5500 одиниць артефактів, зібраних музейними співробітниками під час експедицій на визволених територіях. Зокрема це стало можливим завдяки співпраці зі Збройними силами України, місцевою владою, волонтерами та місцевими жителями; 

  • 16 виставок за 9 місяців. Їх проводили як на території Меморіалу, так і у 12 країнах світу: Франції, Південній Кореї, Німеччині, Чорногорії, Швеції, Польщі, Туреччині, Словаччині, Чехії, Литві, США та Люксембурзі;

  • «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 року» – перша у світі музейна фотовиставка про сучасний етап російсько-української війни. Вона експонувалась у 10 країнах світу;

  • «Україна – розп’яття» – перша у світі музейна стаціонарна виставка про війну, яка триває, створена під час цієї ж війни;

  • «За волю України!» – перша міжнародна музейна виставка в Європі України у статусі держави-кандидата на вступ до ЄС. Вона відкрилась 21 вересня 2022 року в культурній столиці Європи – литовському Каунасі.

«Всі ці проєкти стали першими кроками музею на шляху до інтеграції в європейський та світовий культурний простір. Ми вдячні Збройним силам України, адже без їхньої підтримки жоден з проєктів неможливо було б реалізувати», – розповів Юрій Савчук, директор Національного музею історії України у Другій світовій війні.

«В лютому здавалось, що життя зупинилось. Але вже в березні пан Юрій підійшов до мене і сказав, що задумав виставку. Так народився проєкт «Україна – розп’яття». За увесь цей час тут побувала ледь не половина польського уряду й багато інших іноземних гостей, які б хотіли навіть перевозити цю виставку. І, я сподіваюсь, таки перевезуть до Брюсселя. Така діяльність показує світу, що наша спадщина живе, вона розвивається. І це не тільки дає нам можливість демонструвати наші експонати тут, але й представляти проєкти української культурної спадщини за кордоном. В той час, коли наші збройні сили воюють не тільки за нашу землю, а й за нашу культурну спадщину, культуру, ідентичність, цінності, музейна справа документує свідчення злочинної агресії та показує їх світу. Хочу подякувати пану Юрію Савчуку та всьому колективу музею за титанічну працю під час війни»,сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Закордонні партнери, за сприяння яких було реалізовано міжнародні виставкові проєкти про російсько-українську війну та мілітарну історію українського народу, приєдналися онлайн. Присутніх привітав Пйотр Глінський, Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Польщі, великий друг України, а також військові й партнери музею.

Під час заходу також відбулося підписання Меморандуму про співпрацю Музею з Новою поштою, яка неодноразово допомагала безкоштовно транспортувати зібрані музейними співробітниками артефакти.

 

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги