Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї війни відкрилась виставка «24.02» про події та сенси, які ведуть Україну до перемоги

Мистецтво

24 лютого у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилась виставка «24.02». Це виставка про день, який змінив не тільки усіх українців, а й увесь світ. 

Музейники окреслили в експозиції найзнаковіші події та найпотужніші сенси, які впродовж року не давали впасти в розпач і втратити надію. Робота над проєктом була для них своєрідною терапією.

Дві частини експозиції відображають дві фундаментальні складові українського опору російській агресії, що стали рушіями нашої боротьби й запорукою майбутньої Перемоги: українських військових та український народ.

Перший розділ виставки «Вірні присязі» розповідає про тих, хто, давши присягу, від першого дня віддано захищає свою землю. В експозиції представлені документи, особисті речі військовослужбовців Сил оборони України. 

Також на відкритті виставки були присутні рідні та близькі героїв, які розповідали про них та експонати, які вони передали до музею.

Виставка – можливість зустрітися з родинами й побратимами тих, хто згідно з присягою від першого дня віддано захищає свою землю: спецназівців «Омеги» Романа Собківа, Віктора Головка та Вадима Зеленюка, які ціною власного життя зупинили російський десант під  Києвом; льотчиків Степана Чобану, Олександра Оксанченка та Михайла Матюшенка, чиї подвиги, серед інших, сформували збірний образ «Привида Києва»; захисників о. Зміїний Романа Грибова та Василя Вирозуба, які перед обличчям ворога, з його перевагою в кількості живої сили та озброєння, залишилися вірними присязі; Героїв України Олексія Сенюка та Дмитра Чавалаха, чиї історії вражають екстремальністю сюжетних ліній.

Другий розділ «Розумна Україна» присвячений цивільним, які, згуртувавшись, сформували для армії надійний тил. Серед них — речі добровольців Івана Патриляка та Олега Філіпова, які з перших днів широкомасштабного вторгнення долучились до лав ТрО. Окрема частина цього розділу присвячена Юрієві Чабаху, Юлії Паєвській («Тайрі») та Олександрові Щиголю, які під шаленими обстрілами евакуювали людей з охоплених полум’ям війни регіонів.

«Доля дала мені можливість говорити на весь світ про наші рани, про наші страждання. Нині я займаюся адвокацією перемоги. Розповідаю правду про те, що відбувалося в полоні, в Маруполі, всю правду про цю війну. І прошу зброю і гроші для наших цивільних. Світ не забуває Україну, але світу треба нагадувати про ці події», — зазначила Юлія Паєвська, яку на фронті знають більше як «Тайру».

Також всі українці точно чули про 11-річну чемпіонку з шашок Валерію Єжову, яка грою заробляє гроші на ЗСУ. Вражає і сила духу Любові Погонюк та Олени Лугової, які, переживши жахіття Другої світової, ГУЛАГу та Голокосту, не злякались повторного історичного виклику й усіляко підтримують ЗСУ та бойовий дух співгромадян.

Історії всіх героїв проєкту надихають і мотивують іти вперед. До остаточної Перемоги!

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України