Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У музеї історії Києва презентували книгу «Битва за Ірпінь»

Книгу-хронологію оборони пристоличного міста-героя презентували вчора у музеї історії Києва. Переглянути фотоальбом

У виданні йдеться про події, які відбувалися наприкінці лютого – у березні минулого року в місті Ірпінь, що на Київщині. Окрім того, у збірці опубліковано відгуки про ірпінські події відомих у світі людей, список підрозділів, які виконували бойові завдання в районі міста Ірпінь, а також згадано героїв, які віддали своє життя за Ірпінь, розміщено їхні фотографії. 

«Книга «Битва за Ірпінь» – це спроба зробити першу хронологію тих подій. Утім, я не є істориком і не претендую на те, що ця книга – підведення якоїсь риски: що було саме так, воювали саме ті… Тож це спроба задати певний історичний дискурс навколо тих подій, які були фактично майже рік тому», – розповів автор книги Петро Щербина.

За словами письменника, росія так влаштована, що «вона не починала війну 24 лютого, і не починала її у 2014 році, і не починала її у 1918-му, і навіть не починала її у ХІХ сторіччі». 

«Весь час існування цього московського окупаційного каганату – це історія їхньої ненависті й боротьби з Україною, українцями і всім українським, що є поряд з ними. Вони робили все для того, щоб самоствердитися», – наголосив Петро Щербина.

Книга «Битва за Ірпінь» надрукована на замовлення Державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» за результатами відкритих мистецьких конкурсів Міністерства культури та інформаційної політики України накладом 1000 примірників. 

Участь у презентації взяв також заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко. Він підкреслив, що для МКІП одним із пріоритетів є видання таких книг, які зберігатимуть національну пам’ять.

«Для Міністерства дуже важливо зберігати як у друкованій, так і в інших формах інформацію про ті й трагічні, і героїчні події, які відбуваються в нашій державі. Як про те, що відбувалося у 2022 році, так і про те, що відбувається зараз, – сказав Тарас Шевченко. – Минулого року МКІП проводило конкурс «Книга на зміцнення національної єдності» і я дуже радий, що видавництво подало тоді цей безцінний проєкт і він був реалізований». 

Під час презентації зазначалося, що в боях за Ірпінь загинули 39 членів територіальної оборони міста.

«Хочу подякувати за видання цієї книги, тим хто був до цього причетний, її автору. Для мене – це дуже дорога книга. Не фінансово, а наповненням. Тому що в цю книгу покладені долі людей і життя людей», – сказав присутній на заході міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу