Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Музеї війни відбулась дискусія про уроки війни та показ документального фільму «20 днів у Маріуполі»

Події

Сьогодні, 31 травня, у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбувся показ документального фільму «20 днів у Маріуполі» та обговорення у професійному колі вивчення уроків та як діяти злагоджено у надзвичайних ситуаціях у майбутньому. 

Його організували благодійна організація «Діалог громад», Альянс Українських організацій громадянського суспільства (Альянс Укр ОГС) за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

«20 днів у Маріуполі» документальний фільм про російську облогу Маріуполя у лютому-березні 2022 року під час повномасштабного вторгнення РФ до України. Стрічку створила українська команда у складі кореспондента, відеографа AP Мстислава Чернова, фотокореспондента Євгена Малолєтки та продюсерки Василиси Степаненко. 

Фільм здобув багато світових нагород, а також «Оскар» у 2024 році в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» і став першим фільмом-переможцем від України. Фільм також показали на початку 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«Сьогодні в Україні є багато людей, які опинилися в складних умовах – втратили близьких, віру, житло, роботу. Це наші люди, наші українські громадяни. Україні самотужки дуже складно впоратись з такими викликами. Ми вдячні міжнародним партнерам за всю підтримку. На превеликий жаль, ситуація в Україні не стала кращою, навіть навпаки. Саме тому так важливо доносити правду про війну. Обстріли та вбивства людей продовжуються. Україна й далі розраховує на підтримку світу», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Учасники поділились досвідом, вивченими уроками про координацію та злагоджену роботу для стійкості гуманітарного реагування у надзвичайних ситуаціях у майбутньому. Одну з дискусій організатори присвятили захисту працівників гуманітарних організацій, волонтерів, медиків, органів влади, які працюють для захисту, допомоги людям, що опинилися в біді. Йшлося й про міжнародний досвід та механізми, які можна використати в Україні.

Серед учасників: автори та учасники подій документального кіно «20 днів у Маріуполі», члени Альянсу Укр ОГС, українські місцеві та національні ОГС, члени НГО Платформи, міжнародні НУО, представники українського Уряду, донори, агенції ООН. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону