Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національному музеї історії України відкрилася виставка українських скарбів, врятованих Естонією

Сьогодні, 18 липня, в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Від моря до моря. Merest mereni», присвячена українсько-естонській дружбі. 

Переглянути фотоальбом

Фото Вікторії Сідорової, Національний музей історії України

«Саме цією виставкою музей мав на меті показати політичні, культурні, наукові та історичні зв’язки між Естонією та Україною. І, окрім цього, це показує не тільки наші культурні зв’язки, це також свідчення нашої спільної боротьби за свободу, за незалежність і за культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам», – сказала Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк.

На виставці представлені майже три сотні археологічних пам’яток з України, які були затримані естонськими правоохоронцями та повернуті у травні цього року. Крім того, демонструються експонати, що свідчать про міцну й довготривалу підтримку естонцями української Незалежності та культури. 

«Ця виставка є знаковою. Її цінність навіть не в тих предметах, які ми сьогодні можемо побачити, а в тому відношенні Естонії до України як держави. Ми повернули в Україну те, що належить нам, але разом з тими, хто сьогодні сповідує верховенство міжнародного права, головні людські цінності. Саме такими є і Естонія, і Україна», – зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він також подякував всім причетним за роботу задля повернення артефактів в Україну.

На виставці вперше в Києві представлено славнозвісний «меч вікінга», унікальний археологічний артефакт кінця 10 – початку 11 ст., який Естонія повернула Україні ще в 2016 році. 

«Естонія, попри те, що це маленька країна, зробила на сьогодні найбільший вклад у повернення українських предметів культурної спадщини. Це десь 300 одиниць. Це рідкісні об’єкти, які датуються від античності і раннього середньовіччя», – підкреслив генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Надзвичайно цікавою та важливою є частина експозиції, яка розповідає про міцні культурні зв’язки двох народів через літературу.  

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України