Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» презентували нову писанку проєкту PYSANKY.REBORN

В межах проєкту PYSANKY.REBORN Анастасії Авериної  художниця Олена Хом’якова, яка працює в Лаврські художні майстерні ім. І. Їжакевича створила писанку, натхненну розписами Трапезної церкви Прпп. Антонія та Феодосія Печерських Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

«Ми дуже щасливі, що молоді художники долучаються до подібних проєктів, переосмислюють нашу культурну спадщину та плекають давні українські традиції. Ми завжди відкриті до співпраці з митцями, які надихаються Лаврою та прагнуть давати нове життя й наділяти новими сенсами памʼятки нашої національної святині», — наголосив гендиректор Заповідника Максим Остапенко.

Всеукраїнський фестиваль Писанки в Києві започаткований у 2016 році. Його мета – підтримка та популяризація українських народних традицій, розвиток народного мистецтва, вивчення культури та історії українського народу.

«Для створення розпису я надихалась живописом Трапезної церкви Прпп Антонія та Феодосія Печерських. Ідея полягає в тому, щоби відкрити для відвідувачів Заповідника унікальність розписів храму та показати їх в іншому середовищі. «Винести» їхню частинку з храму», – розповіла мисткиня.

Розписи Трапезної церкви Прпп Антонія та Феодосія Печерських – це унікальний мистецький витвір кінця XIX ст. Над ним працювало багато митців. Був серед них й Іван Їжакевич – геніальний живописець, іконописець, графік. Зараз  його ім’ям названі художні майстерні, які знаходяться в історичній будівлі поруч з Трапезною церквою Прпп Антонія та Феодосія Печерських на території Верхньої Лаври.

Виставка триватиме до 1 червня, аби всі охочі встигли побачити унікальні витвори українського писанкарства, які вдалося врятувати від ворожих обстрілів Добропарку на Київщині.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України