Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

U-Nation «Innovations to Rebuild Ukraine»:  у Берліні обговорили можливості з відбудови України

10 червня в Берліні відбулась конференція U-Nation «Innovations to Rebuild Ukraine». Її мета – залучення максимальної уваги світових  інвесторів, корпорацій та фондів до відновлення України. 

Під час конференції учасники обговорили можливості з відбудови України. Директорка департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКІП Діана Трима акцентувала на важливості залучення інвестицій в культурний сектор та окреслила 5 флагманських напрямків, проєкти за якими є пріоритетними.

«Культурна інфраструктура є основною в формуванні соціальної привабливості регіонів для повернення людей на деокуповані території.  Вже під час війни, ми можемо концептуально напрацьовувати проєкти відновлення об’єктів культури, їх переосмислення з боку функціональності та надання послуг населенню. Ми вже сьогодні можемо працювати в напрямку пошуку партнерів з розробки та подальшої фізичної реалізації проєктів, після завершення військових дій, маємо готувати кадри для майбутніх установ культури», – підкреслила вона

Представниця МКІП також додала, що українська культура є складовою світової культури. Втрачаючи культурне надбання України, Європа втрачає частку світової культури, її історичну пам’ять, спадщину та значні культурні здобутки. 

Діана Трима наголосила, що Україна намагається залучити максимальну допомогу світових інвесторів, адже має на меті відновитися. Вона також прагне досягти довгострокових результатів, які матимуть стійкий вплив на підтримку та збереження під час війни людського капіталу та культурної спадщини.

Серед флагманських напрямів МКІП: 

  • створення умов безпеки для музейних експонатів: будівництво сховищ та депозитаріїв;
  • ревіталізація Національного науково-дослідного реставраційного центру України;
  • освітні грантові програми для реставраторів;
  • розробка типових проєктів культурних хабів (культурних центрів);
  • створення сховищ – мистецьких просторів.

Нагадаємо, станом на 2022 рік в Україні налічувалося 33 520 закладів культури, 29 628 закладів продовжують працювати, але лише 343 мають укриття. До повномасштабного вторгнення в Україні налічувалося 1382 заклади мистецької освіти, і лише 7 закладів мають обладнані приміщення в укриттях для навчального процесу. Найбільшу потребу мають прифронтові регіони (10 областей), де проживає велика кількість дітей та переселенців з окупованих територій – Одеська, Дніпропетровська, Харківська та інші області, що межують з лінією фронту.

Конференція пройшла за день до великої Міжнародної конференції з питань відновлення України в Берліні. До заходу доєдналися міжнародні гості з Німеччини,  Нідерландів, Великої Британії, США, Чехії, Данії, Литви та інших країн. Вони поділились умовами партнерства та ознайомились з потенційними  можливостями. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука