Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національному драмтеатрі ім. Івана Франка зіграли прем'єрну виставу політичної антифашистської п'єси Брехта

21 грудня в Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбулась прем’єра культової п’єси Бертольда Брехта «Кар’єра Артура Уї, яку можна було спинити» у постановці  Дмитра Богомазова. Подію відвідала заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко.

«Кар’єра Артура Уї, яку можна було спинити» – це сатиричний антифашистський памфлет на Гітлера та його поплічників. У брехтівських героїв були реальні історичні прототипи. Гангстерська історія розділена Брехтом на окремі глави. До кожної глави драматург дав короткі коментарі – відсилання до певних історичних подій, які ставали щаблями в кар’єрі Гітлера. Проводячи паралелі між історією Артуро Уї та історією сходження Гітлера, Брехт трактував нацистського вождя як чиказького гангстера. 

«Символічно, що політичну антифашистську п’єсу Брехта в Україні зіграли під час війни, тоді, коли українські діти змушені святкувати Різдво у бомбосховищах й щодня бачити жахи російської агресії. У своєму творі Брехт розвінчував міфи нацистської пропаганди й викривав підступність тирана Гітлера. Сьогодні потреба викривати брехню й маніпуляції вождя є і у наших сусідів. росіяни повинні знати, що їхній ватажок це також лише цинічний і безжальний бандит, який скористався жадібністю еліти й бездіяльністю громадян», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Нагадаємо, Бертольд Брехт задумав свою п’єсу у 1935 році в Америці, у вимушеній еміграції. В цей час на його батьківщині, в Німеччині, нацизм вже спинався на ноги і ніхто не знав яких масштабів все це набере. У 1941 році, коли п’єса була закінчена, Німеччина вже захопила більшу частину континентальної Європи – світом ширилася масштабна та кривава війна. Брехт відчував прийдешню катастрофу й намагався попередити про неї.

 

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги