Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В НБУ для дітей відзначили Міжнародний день дитячої книги

Сьогодні, 2 квітня, у Національній бібліотеці України для дітей відзначили Міжнародний день дитячої книги, під час якого підбили підсумки Всеукраїнського тижня дитячого читання та вручили Всеукраїнську літературну премію Всеволода Нестайка. 

Захід зібрав юних читачів, почесних гостей й артистів. Серед присутніх були представники Міністерства культури та інформаційної політики, посольств закордонних країн, бізнесу, Збройних Сил України, національних та державних бібліотек Києва, партнерських громадських організацій, а також видавці, письменники, голова Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка, директор Національного музею народної архітектури та побуту України, представниці Міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності» тощо.  

Відкрила свято директорка книгозбірні Алла Гордієнко. Вона зауважила, що діти в Україні полюбляють читати, брати участь у книжкових змаганнях, збиратися з родиною під дахом бібліотеки, аби разом провести дозвілля, психологічно розвантажитися, обговорити прочитане й почуте. За її словами, найбільше дратує ворога незламність українців, козацька сила духу, пошанування праукраїнських коренів, прагнення до волі і незалежності, вміння критично мислити, зокрема і завдяки книзі.

На святі підбили підсумки Всеукраїнського тижня дитячого читання – 2024 «В кадрі – КНИГА! Книжковий синопсис». У межах ініціативи відбувся марафон «Діти України читають захисникам», де взяли участь понад 800 дітей з різних куточків країни. Також присутні переглянули найцікавіші короткі фрагменти фінальних робіт читачів – книжкові синопсиси – у різних форматах, за підсумками весняних читань «Книжкове ППО (Потужне Переможне Озброєння). Топ-книги, які обирають українські читачі». 

Крім того, під час свята відбулося вручення книжкової нагороди за кращу сучасну дитячу книгу – Всеукраїнської літературної премії Всеволода Нестайка. Цього року її отримала письменниця Мія Марченко за книгу «Майка Паливода обирає професію». 

Всеукраїнська літературна премія Всеволода Нестайка заснована Національною секцією Міжнародної Ради дитячої та юнацької книги (UA IBBY), Національною бібліотекою України для дітей спільно з родиною Всеволода Нестайка за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Письменники здобувають цю нагорду за кращий прозовий твір для дітей середнього та старшого віку. 

Вас може зацікавити

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»

У Бабиному Яру в День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відбулась міжконфесійна молитва

У Бабиному Яру в День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відбулась міжконфесійна молитва