Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Парижі відкрили представництво Українського інституту

Днями у Франції відкрилось представництво Українського інституту. Це друге представництво в ЄС після того, що вже діє в Німеччині. Місія інституції полягає в залученні Франції до допомоги українській культурі, до відновлення і реставрації об’єктів культурної спадщини. 

«Відкриття представництва у Франції є свідченням стратегічного значення культурної взаємодії між країнами. Франція завжди була важливим партнером України, зокрема в контексті національної безпеки та євроінтеграції. Утім французи мало знають про українську культуру та історію, сприймаючи їх через призму російської інтерпретації. Настав час це виправити», – зазначила Перша леді Олена Зеленська.

У церемонії відкриття також взяли участь: міністерка культури Франції Ріма Малак, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко, державний секретар Міністерства Європи та закордонних справ Франції Лоранс Бун, заступниця мера Парижа з питань культури Карін Ролан, голова Open Society Foundation Александр Сорос.

Український інститут сприятиме діалогу між культурами, митцями, науковцями та просто небайдужими людьми, а також буде презентувати Україну через концерти сучасної та класичної музики, кінострічки, твори літератури, дискусії та обговорення.

Підґрунтям до відкриття Українського інституту у Франції стала ініціатива українських волонтерів, які у березні 2022-го започаткували культурний проєкт Printemps Ukrainien («Українська Весна»). Він був покликаний познайомити французьку аудиторію з українською культурою. Результатом стали 96 культурних заходів, які зібрали понад 40 000 відвідувачів.

Першим кроком у межах нового партнерства стало підписання меморандуму між Українським інститутом та університетом Сорбонна, який відкриє шлях до українських студій, лекцій, вивчення україністики в цьому легендарному закладі.

Команда Українського інституту працюватиме у La Gaîté Lyrique (культурний майданчик Парижа) за підтримки Open Society Foundation, Міністерства культури та Міністерства закордонних і європейських справ Франції, Французького інституту, мерії Парижа, Міністерства закордонних справ України та Посольства України у Франції.

Нагадаємо, Український інститут – державна установа, яка представляє культуру та формує імідж України за кордоном. Інститут, заснований Кабінетом Міністрів у 2017 році, належить до сфери управління МЗС. Його місією є зміцнення міжнародної та внутрішньої суб’єктності України з використанням можливостей культурної дипломатії.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв