Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У рамках проєкту UREHERIT архітектори презентували перші проєкти для збереження української культурної спадщини

Сьогодні, 14 травня, у Стокгольмі відбувся семінар в рамках проєкту «UREHERIT: Архітектори для спадщини в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті». Це вперше такий широкий міжнародний консорціум архітектурних організацій об’єднав зусилля для збереження української спадщини та культури. 

До проєкту залучили 11 фахових організацій із дев’яти країн Європи, що є запорукою успіху роботи. Проведення такого заходу – важлива трансляція європейського досвіду збереження пам’яток та історичного середовища в українські реалії. 

«Сьогодні зібрались люди, які небайдужі до української культурної спадщини, фахівці, які готові працювати в інтересах нашої країни. Прошу вас і надалі залишатися такими ж активними в пошуку нових форм та самовдосконаленні. Держава готова чути всі ефективні рішення. Ми завжди готові разом визначати проблематику на місцях, в кожному конкретному випадку, й спільно шукати її розв’язання. Нехай результати роботи цього проєкту будуть максимально практичними», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час онлайн звернення до учасників семінару. 

«UREHERIT: Архітектори для спадщини в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті» – це трирічний міжнародний європейський культурний проєкт для розвитку компетенції щодо охорони спадщини, відновлення культурно значущих планів і проєктів та розширення можливостей місцевих громад як інструменту для побудови нової, демократичної та сталої України. Проєкт ініційований Асоціацією архітекторів Литви. Він співфінансується програмою Європейського Союзу «Креативна Європа». 

Освітній напрямок роботи проекту дозволить підняти не тільки фаховий рівень дослідників та практиків, а й залучити до цього напряму студентську молодь. Вже зараз Україна гостро відчуває брак кадрів у сфері охорони культурної спадщини, а в перспективі для країни стоятиме завдання відновлення знищеного війною надбання. Адже за період повномасштабного вторгнення рф вже зруйнувала або пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини. 

Під час конференції її учасники презентували перші проєкти щодо збереження української культурної спадщини. Вони показують наскільки багатою і різноманітною є культурна спадщина України та наскільки вона поєднана з європейським контекстом. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону