Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП

Сьогодні, у рамках заходів «Супермаркету рішень для громад» пройшло обговорення основних питань цифровізації сфери культури та діючих реєстрів Міністерства культури та інформаційної політики.

Участь у заході взяла заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Міністерства культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар. 

«Цифрова трансформація та оцифрування культурної спадщини – це різні речі, які рухаються паралельно та однаково важливі. Цифрова трансформація стосується переведення всього того, що наразі маємо в паперовому вигляді, у цифровий та машиночитний формат. Для швидкого доступу до інформації та прозорості процедур і створюються електронні реєстри. Якщо говорити про оцифрування – це створення цифрових копій зображень, витворів мистецтва, музейних предметів, або, як приклад,  створення 3D моделей об’єктів архітектури», – зазначила Анастасія Бондар.

Також заступниця Міністра зауважила – що всі електронні державні реєстри, створені МКІП, впроваджуються і будуть обов’язковими для наповнення в державі,  а оцифрування предметів це інструмент для вирішення питання захисту, збереження, доступності та популяризації  культурної спадщини як всередині країни так і в світі.

Під час культурної секції представники громад дізналися детальніше про основні реєстри над впроваяких наразі працює МКІП. Одними з основних є реєстр музейного фонду та нерухомих памʼяток України. До слова МКІП наразі працює зі 104 тисячами нерухомих об’єктів культурної спадщини та 12 мільйонами предметів музейного фонду. 

Нагадаємо, що Державний реєстр нерухомих памʼяток України містить перелік обʼєктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону. Такі обʼєкти визначають незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності. Після внесення до реєстру обʼєкти культурної спадщини набувають статусу памʼяток. Ознайомитися з реєстром можна за посиланням.

Вас може зацікавити

Україна та Хорватія активізують співпрацю у сфері культури

Україна та Хорватія активізують співпрацю у сфері культури

Королівській бібліотеці Данії передали 1000 українських книжок

Королівській бібліотеці Данії передали 1000 українських книжок