Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Швеції відкрилась знакова виставка «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України»

15 лютого в Музеї шведської армії в Стокгольмі відкрилась знакова міжнародна музейна виставка «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України». Вона демонструє глибокі українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття. Також подія яскраво презентує багатогранну історію та культуру України як частину європейського цивілізаційного поля.  

Photo credit: Calle Käck/SFHM

Володимир Зеленський звернувся до міжнародної спільноти з нагоди відкриття виставки. 

«Європа навчилася будувати мир. І ми маємо зберегти цей досвід — архітектуру співпраці у Європі та в Атлантичному просторі, яка працює заради нашої спільної безпеки. Ми маємо зміцнити наші союзи та альянси, щоб вони були реально здатними захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому. Щоб ХХІ століття все ж таки відрізнялося від ХІХ чи ХVІІ — відрізнялося саме миром. Надійним миром. Тривалим миром. Миром, який не зруйнує жоден реваншист», — сказав президент.

Переглянути відео

Разом із Королем Швеції Карлом XVI Густавом т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв оглянув експозицію Музею шведської армії. 

«Відкриття такої масштабної виставки в Швеції – це важливий інструмент євроінтеграційної політики України. Так ми не тільки демонструємо нашу тисячолітню й багатогранну культуру та історію  Європі, а й нагадуємо, що ми завжди були, є і будемо частиною європейської сім’ї. За цей цивілізаційний вибір ми боремось щодня», – зазначив Ростислав Карандєєв під час відкриття виставки.

Photo credit: Calle Käck/SFHM

Знаково, що це перша музейна експозиція, представлена Україною в Європейському Союзі, після початку переговорів між Україною та Європейською Комісією щодо членства в ЄС.

Виставка є одним із найбільших міжнародних історичних проєктів України часів незалежності. Серед експонатів: унікальні артефакти з майже 30 музеїв, архівів, бібліотек України та Швеції, зокрема оригінальні експонати з колекцій 16 музеїв та заповідників, бібліотеки із різних регіонів України.

Така увага до української культури та історії підкреслює сталість, багатовікову традицію та послідовність зовнішньої політики Швеції щодо підтримки ідеї вільної України. Знаково, що Швеція першою зі скандинавських країн офіційно визнала українську незалежність.

Photo credit: Calle Käck/SFHM

Установи-організатори виставки: Національний музей історії України у Другій світовій війні, Національний шведський музей військової історії, Національний архів Швеції та інші. Куратори від України – Юрій Савчук, від Швеції – Йоганна Фріс-Маркевич та Фабіан Арнгайм.

Нагадаємо, цей масштабний проєкт є своєрідним продовженням українсько-шведської виставки «Україна – Швеція: на перехрестях історії (XVII – XVIII ст.)», що відкрилася у Києві 1 жовтня 2008 року й була присвячена 300-річчю українсько-шведського військово-політичного союзу. Високий історичний статус тієї події, підтвердив офіційний візит в Україну шведської королівської родини. 

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»