Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Скарбниці Національного музею історії України відкрилась виставка про культуру кримських татар «MIRAS. Спадщина»

31 жовтня у Скарбниці Національного музею історії України відкрилась виставка про культуру Криму «MIRAS. Спадщина». 

«Крим – це Україна. Кримські татари – корінний народ України. Сьогодні ми маємо унікальну можливість доторкнутися до речей, які характеризують історію, мову й культуру кримськотатарського народу. Серед них і Кримськотатарський орнамент Орьнек, який включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ми сьогодні боронимо спільними зусиллями нашу культуру, нашу єдину країну.  Попри сьогоднішні обстріли виставку відкрито. Попри агресію росії ми стаємо ще міцнішими та більш згуртованими, ще більше цінуємо та бережемо нашу культуру.», – сказав Олександр Ткаченко.

Мета виставки – показати культуру кримських татар  як живе явище з безперервними традиціями, які досі впливають на цінності суспільства, є частиною повсякдення, політичної культури та взаємин із навколишнім світом і людьми. Традиційна культура цієї спільноти століттями поєднувала в собі окремі риси різних цивілізацій: середземноморської, близькосхідної, центральноазійської. Але вона вибудувала власну ідентичність та самобутність в унікальному етнічному мереживі Криму.

«Окрім того, що український і кримськотатарський народи об’єднує спільна біда, яка зветься війною, нас об’єднує, на превеликий жаль, однакове ставлення держави-агресора до історії наших народів. Як забороняли українське мистецтво, мову й культуру та применшували значення української культурної спадщини, така ж історія з кримськотатарським народом. Це нас поєднує», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики під час відкриття виставки.

На виставці «MIRAS. Спадщина» вперше комплексно представлено найбільшу на материковій частині України колекцію предметів кримськотатарського ювелірного мистецтва й побуту XIХ – початку XX століть. Зокрема, тут можна побачити срібні жіночі пояси та топеліки (навершя жіночих головних уборів), які вражають витонченістю роботи в техніці кримськотатарської філіграні (ХІХ – початок ХХ століття, колекція Скарбниці). Також демонструються срібні футляри для Корану та чоловічі амулети, посуд для кавування, традиційний одяг кримських татар, зразки вишивки золотом.

Виставка є спільним проєктом із громадською організацією «Алєм», яка опікується захистом і популяризацією кримськотатарської нематеріальної культурної спадщини. Партнерами проєкту є:

  • Національний музей українського народного декоративного мистецтва;

  • Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського;

  • дизайнерка українського етнічного одягу Олена Дідик.

У експозиції представлені предмети із приватних колекцій Есми Аджієвої, Віталія Проволовського та Ельміри Сеіт-Аметової.

Куратори виставки – старший науковий співробітник Національного музею історії України Олексій Савченко та голова ГО «Алєм» Есма Аджієва.

Виставка «Miras. Спадщина» втілюється в межах проєкту ГО «Алєм» «Сенси, що об’єднують», який реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через SDC/ШАРС (Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії).

Нагадаємо, Скарбниця Національного музею історії України працює з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00. Виставка триватиме до 30 червня 2023 року. Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»).

 

 

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини