Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Софії Київській відкрилась виставка про трансформацію місця, де розташований Національний комплекс «Експоцентр України» 

2 жовтня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв відвідав виставковий проєкт «ВДНГ: (не)зупинений час». Виставка відкрилась у галереї «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська». Вона присвячена Всесвітньому дню архітектури й триватиме до січня 2024 року. 

Переглянути фотоальбом

Проєкт розповідає історію місця, де нині розташований Національний комплекс «Експоцентр України» (колишня ВДНГ), ще з часів ХVI-XVIII ст., коли ця місцина належала Києво-Печерському та Софійському монастирям. Виставка дає можливість дізнатись і про повоєнну відбудову Києва. 

«Коли ми будемо відбудовувати Україну, то вочевидь, звертатимемось до кращих світових практик. Разом з тим, переконаний, що ми будемо ділитись і своїми. Наші архітектурні школи спроможні й гідні цього. Хочу побажати своїм колегам, архітекторам, митцям, не зупинятися в творенні прекрасного. Нехай завжди залишається час для втілення ваших ідей», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Головний виставковий центр України побудували на місці невеликого приміського хутора Червоний трактир. Центр до 1991 року залишався «рекламною агенцією держави». Після періоду занепаду і забуття у 1991-2015 роках багатьох будівель та споруд, 19 з яких сьогодні мають статус історико-культурних пам’яток України, ВДНГ відновлюється, перетворюючись на сучасний культурно-просвітницький комплекс.

На виставці всі охочі можуть побачити унікальні артефакти XVIII-ХІХ ст., оригінальні архітектурні проєкти павільйонів ВДНГ 1940-х – 1950-х років авторства відомих українських архітекторів, креслення, інформаційні матеріали, документи, фотографії, відеоматеріали. Виставку доповнюють речі з приватних збірок та колекцій, зокрема, твори відомих українських художників Леся Подерев’янського, Андрія Богомолова, Геннадія Пугачевського, Оксани Свіжак та інших.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв