Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Софії Київській відкрили виставку «Українське сонце Криму не погасне, ні…»

14 серпня в Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилась виставка «Українське сонце Криму не погасне, ні…», покликана нагадати про українські пам’ятні місця та українське життя Криму, що підступно зруйнувала анексія рф. Назву виставці дав рядок вірша українського поета Юрія Кириченка «Кримська фреска».

Переглянути фотоальбом 

Фото Антоніни Вишневської 

«Сьогодні ми повинні говорити про Крим, робити висновки. І природно, що ми відвідуватимемо історичні пам’ятки там після нашої перемоги. Всього цього може і не бути, якщо сьогодні ми не готуватимемось до перемоги самі та не готуватимемо до неї світ. Історія має йти за українським сценарієм. Ми часто раніше говорили про те, що ж таке українська національна ідея. Зараз вона має чітке і зрозуміле значення – Україна у межах своїх історичних кордонів», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Експозиція висвітлює період від 26 квітня 1954 р., коли сесія Верховної Ради СРСР затвердила зміни в конституціях РРФСР і УРСР щодо складу їхніх територій і Кримська область увійшла до складу УРСР. 

Значна частина виставки присвячена результатам масштабної за обсягом Програми обстеження стану пам’яток історії та архітектури Кримського півострова,  в якій брав участь Національний заповідник «Софія Київська».

«Ця виставка про велику історію Криму українського часу, про те будівництво, яке там відбувалось, про реставрацію пам’яток та дослідження. На виставці представлено багато різних матеріалів про будівництво нових споруд. Ми щиро віримо, що ми скоро туди знову поїдемо, докладемо зусиль до відродження музею – Судацької фортеці, до її реставрації, знову будемо милуватися краєвидами», – відзначила генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. 

До створення виставки матеріалами та експонатами зі своїх фондів долучились Національний заповідник «Софія Київська», Національний музей історії України, Національний музей народної архітектури та побуту України, Музей Шереметьєвих, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, Археологічний музей КНУ імені Тараса Шевченка, Вінницький музей моделей транспорту, ДП Український Державний науково-дослідний інститут проєктування міст «ДІПРОМІСТО» ім. Ю.М. Білоконя, Центральний державний аудіовізуальний та електронний архів України, архітектори, митці.

Виставкова експозиція буде відкрита з 15 серпня до кінця жовтня.

Вас може зацікавити

Україна та Хорватія активізують співпрацю у сфері культури

Україна та Хорватія активізують співпрацю у сфері культури

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП