Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У столиці презентували кінотрилогію «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі»

Події

Цикл із трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі», присвячених бойовим операціям за участі військовослужбовців ГУР МО у 2022 році, презентували сьогодні у медіацентрі Укрінформ. 

Про війну, документальні фільми і перемогу говорили Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України; Артем Шевченко, автор циклу, журналіст та військовослужбовець ЗСУ;  Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони України; «Мольфар», начальник зв`язку штабу оборони Маріуполя, офіцер ОЗСП «Азов» НГУ. 

Автор проєкту Артем Шевченко розповів, що ідея закарбувати у кінематографі успіхи воєнної розвідки України виникла у нього, коли МКІП оголосило творчий конкурс на створення продуктів, які б висвітлювали російсько-українську війну. 

«Оскільки раніше, ще на цивільній службі, я вже мав досвід співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики у створенні документальних фільмів, зокрема, спільно ми зробили фільм про гвардійця Марківа, фільм про звільнення Маріуполя, то мені й прийшла ідея показати успішні бойові операції воєнної розвідки», – сказав автор циклу. 

Відтак було створено три хронологічно послідовні і  пов’язані між собою фільми по 45 хвилин. 

За словами заступника Міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка, для Міністерства також честю було підтримати такий проєкт. 

«Проєкт, який було зроблено – це унікальна робота, адже у ній було  задокументовано ті фантастичні операції, які здійснювали наші розвідники і інші військові. Це справді важливий матеріал, який потрібно було задокументувати та зберегти. Тому ми раді були підтримати і цей проєкт, і попередні. Також сподіваюся, що Міністерство і надалі буде підтримувати аналогічні проєкти, адже для нас важливо пам’ятати українських Героїв і героїчні сторінки російсько-української війни», – сказав Тарас Шевченко.

Так, перший фільм з трилогії – «Авіапрорив на Азовсталь. Небо», присвячений повітряній логістичній операції навесні 2022 року з постачання гарнізону оборонців Маріуполя необхідних вантажів та евакуації поранених.  

Другий фільм «Харківський контрнаступ. Земля» – присвячений наступальній операції восени 2022 року українських Сил оборони і безпеки за участі штурмового закону «Кракен» ГУР МО, завдяки якій було звільнено майже всю Харківщину. 

Третій фільм «Битва з острів Зміїний. Море» – показує боротьбу за відновлення контролю України над островом Зміїний. Ексклюзивне відео висадки і бойових дій спецпризначенців 8 травня на острові.

«Попри те, що війна все ще у гострій фазі, наша країна і весь світ мають знати про ці успішні операції. І тут ми говоримо не лише про воєнну розвідку, але й про всі сили оборони і про те, якими над зусиллями це все вдається та як це складно і насправді ризиковано від моменту задуму до реалізації. Дуже добре, що такі продукти створюють. Величезна подяка за це і ініціаторам, і авторам, і МКІП», – зауважив Андрій Юсов. 

Зазначимо, що наразі автори проєкту також обмірковують ідею створення англомовної версії фільмів, аби іноземна аудиторія також мала змогу побачити героїчну історію боротьби України за свою свободу. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону