Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У театрі ім. Франка відбулась вистава Файний Франко Фʼюжн, присвячена 80-річчю вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу 

Сьогодні, 18 травня, у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбувся мистецький проєкт Файний Франко Ф’южн, присвячений 80-річчю вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Переглянути фотоальбом

Відкрили подію т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та Євген Нищук, генеральний директор та художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

У своєму вступному слові генеральний директор театру подякував усім присутнім за увагу до театру попри повномасштабне вторгнення. «Сьогодні український народ разом із кримськотатарським народом, який є невіддільною частиною нашої єдності, вшановує 80 років памʼяті геноциду кримськотатарського народу. В 1944 році, за традицією тоталітарної радянської системи та російської імперської ідеї, у радянської влади була ідея всіх переселити, всіх знищити та всіх замордувати. На превеликий жаль, зараз ворог той самий. І те, що сьогодні роблять наші побратими та посестри – наслідки ще тих років», – додав він.

«Є речі, які ми не можемо собі дозволити забути, які треба наполегливо тримати у своїй памʼяті, пригадувати та передавати наступним поколінням, які не були свідками тих подій. Сьогодні залишилося дуже мало людей з-поміж кримських татар, які особисто пережили депортацію, або ж були свідками цих подій на Кримському півострові. Проте є діти та їх онуки. Але чи тільки кримські татари повинні памʼятати про цю трагедію? І чи тільки українці? Ні. Про ці події має знати весь світ», – сказав Ростислав Карандєєв.

В програмі були українські та кримськотатарські традиційні старовинні наспіви, авторські композиції на основі фольклорного мелосу Сергія Гданського, Олександра Кохановського, Сусанни Карпенко, Станіслава Мороза, а також джазові імпровізації на теми українських народних пісень як у їх автентичному звучанні, так і у світлі сучасних аранжувань та джазових імпровізацій.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України