Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Відні відбувся грандіозний український концерт

2 червня у Відні на запрошення австрійського фестивалю Wiener Festwochen та Wiener Konzerthaus відбулась унікальна подія за участі понад 150 українських виконавців. Під керівництвом видатної української диригентки Оксани Линів виступили Kyiv Symphony Orchestra та  Молодіжний симфонічний оркестр України разом з Національною хоровою капелою «Думка» та відомими солістами – Андрієм Мурзою (скрипка), Олександром Шульцом (тенор), Віктором Шевченко (бас-баритон), Філіпом Кельц (читець).  

На одному з найвідоміших класичних фестивалів світу музиканти зіграли повністю українську програму. В цілковито заповненому залі Віденського Концертхаузу cимволічно прозвучав Кадиш-Реквієм «Бабин Яр» великого українського класика Євгена Станковича. 


«Ми звернули увагу на цей твір вже багато років тому, коли почули запис памʼятної події 2016 року до 75-річчя трагедії Бабиного Яру в Києві під керівництвом Линів. Я одразу зрозумів, що ми маємо привезти цей твір до Відня. Тоді ми не могли передбачити трагічних подій сучасності, але сьогодні цей твір набуває особливого сенсу», – Інтендант Віденського фестивалю Міло Рау. 

Класик української музики Євген Станкович щиро подякував організаторам фестивалю за вибір твору та колегам-музикантам, які його виконали: «Бабин Яр — страшна трагедія людства, яка сталася у ХХ столітті. Я старався зробити так, щоби це було відчутно у музиці».  

Оксана Линів доповнила програму твором, який був написаний спеціально на її замовлення для цього концерту. Він є своєрідною рефлексією на сучасні події в Україні, яка проводить паралель із геноцидом українського народу росією та водночас підкреслює українсько-австрійські історичні перетини. «Фуга смерті» для скрипки, голосу й оркестру Євгена Оркіна, українського композитора, учня Євгена Станковича, написана за мотивом однойменного вірша Пауля Целана про винищення євреїв нацистами.  

Пауль Целан є однією з найпотужніших постатей українсько-австрійської історії першої половини ХХ ст. Целан пережив трагічну долю: вижив як єдиний член великої сім’ї під час Голокосту, все подальше життя страждаючи від почуття провини вцілілого, і був змушений емігрувати, тікаючи від сталінізму. Ці почуття глибоко резонують сьогодні з мільйонами українців.  

Зал вітав виконавців бурхливими стоячими оплесками. Після довгих, невгамовних овацій музиканти повторили на біс останню частину Кадиш-Реквієму Станковича.  

Оксана Линів ділиться враженнями про концерт: «Це абсолютно унікальний проєкт, головною ідеєю якого є нагадати, що геноцид та винищення народу є найжахливішою бідою, яка не має повторюватися зараз, вже у 21-му столітті. Ми дуже вдячні Віденському фестивалю за таку можливість презентувати голос України у світовому мистецтві на такій важливій сцені».

Нагадаємо, Wiener Festwochen – культурний фестиваль у Відні, який проходить щороку протягом п’яти тижнів у травні та червні та показує театральні, оперні та танцювальні постановки з усіх куточків світу, а також виступає продюсером міжнародних постановок. Вперше фестиваль пройшов у 1927 році, а згодом відновив та продовжив свою історію після Другої світової війни з 1951 року.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука