Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У відновленому в рамках «Великої реставрації» Жовківському замку показали експонати, які раніше були у сховищах

12 вересня у Жовківському замку у Львівській області відкрили нову експозицію — 180 експонатів у 11 залах загальною площею 700 квадратних метрів. Це стало можливим завдяки участі об’єкта у Президентській програмі «Велика реставрація». Відкриття виставки відвідав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Відтепер відвідувачі замку можуть побачити експонати, які раніше знаходились у фондосховищах Львівської галереї мистецтв ім. Возницького. Експозиція розкриває історико-краєзнавчі та культурно-мистецькі сторінки історії замку та міста Жовкви. Фокус на колекцію творів Шимона Чеховича та портретну галерею історичних особистостей, які були пов’язані з містом королівських родин.

«У цьому і сенс “Великої Реставрації”: відновлювати пам’ятки та підсилювати їх новим змістом. Повірте, унікальних експонатів у фондосховищах дуже багато. Просто відсутні потрібні приміщення, де виставляти. Але ми це змінюємо. До речі, йдуть підготовчі заходи щодо реставраційних робіт. У 2021-му завершимо протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи кухонного корпусу Жовківського замку. Наступний рік – реставрація. Команда замку готуватиме на них проєктно-кошторисну документацію», – зазначив Олександр Ткаченко.

Крім того, Міністр поспілкувався з місцевою владою щодо можливості відновлення міста, що комплексно розкриє Жовкву як місто-музей. Адже Жовква – місто із потужним туристичним потенціалом.

У рамках візиту на Львівщину Олександр Ткаченко оглянув ще один об’єкт Президентської програми «Велика Реставрація» – Національний драматичний театр ім. Марії Заньковецької. Камерна сцена цього театру потребує відновлення. Підготовчі роботи вже завершені. Планується, що спочатку реставрують фасад в межах камерної сцени. Далі відновлюватимуть приміщення камерної сцени театру та замінять інженерне обладнання.

Нагадаємо, програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки. Вона допоможе перетворити об’єкти матеріальної культурної спадщини на один із основних ресурсів розвитку України, а також перетворити об’єкти на туристичні «магніти» і покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти. Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України