Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У відновленому в рамках «Великої реставрації» Жовківському замку показали експонати, які раніше були у сховищах

12 вересня у Жовківському замку у Львівській області відкрили нову експозицію — 180 експонатів у 11 залах загальною площею 700 квадратних метрів. Це стало можливим завдяки участі об’єкта у Президентській програмі «Велика реставрація». Відкриття виставки відвідав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Відтепер відвідувачі замку можуть побачити експонати, які раніше знаходились у фондосховищах Львівської галереї мистецтв ім. Возницького. Експозиція розкриває історико-краєзнавчі та культурно-мистецькі сторінки історії замку та міста Жовкви. Фокус на колекцію творів Шимона Чеховича та портретну галерею історичних особистостей, які були пов’язані з містом королівських родин.

«У цьому і сенс “Великої Реставрації”: відновлювати пам’ятки та підсилювати їх новим змістом. Повірте, унікальних експонатів у фондосховищах дуже багато. Просто відсутні потрібні приміщення, де виставляти. Але ми це змінюємо. До речі, йдуть підготовчі заходи щодо реставраційних робіт. У 2021-му завершимо протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи кухонного корпусу Жовківського замку. Наступний рік – реставрація. Команда замку готуватиме на них проєктно-кошторисну документацію», – зазначив Олександр Ткаченко.

Крім того, Міністр поспілкувався з місцевою владою щодо можливості відновлення міста, що комплексно розкриє Жовкву як місто-музей. Адже Жовква – місто із потужним туристичним потенціалом.

У рамках візиту на Львівщину Олександр Ткаченко оглянув ще один об’єкт Президентської програми «Велика Реставрація» – Національний драматичний театр ім. Марії Заньковецької. Камерна сцена цього театру потребує відновлення. Підготовчі роботи вже завершені. Планується, що спочатку реставрують фасад в межах камерної сцени. Далі відновлюватимуть приміщення камерної сцени театру та замінять інженерне обладнання.

Нагадаємо, програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки. Вона допоможе перетворити об’єкти матеріальної культурної спадщини на один із основних ресурсів розвитку України, а також перетворити об’єкти на туристичні «магніти» і покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти. Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора