Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна переймає досвід Естонії у створенні Національної електронної бібліотеки

Сьогодні, 3 квітня, відбулося засідання тимчасової робочої групи з питань створення Національної електронної бібліотеки України. Засідання було присвячене вивченню досвіду Естонії щодо запровадження електронної бібліотеки національного рівня.

У засіданні взяли участь перший заступник міністра культури та інформаційної політики та голова робочої групи Ростислав Карандєєв та представники Естонії – генеральна директорка Національної бібліотеки Естонії Янне Андрессо і директорка відділу бібліотечних послуг Крістель Вейманн.

За словами Ростислава Карандєєва, зважаючи на збройну агресію рф та руйнування культурної спадщини, Україна зацікавлена у залученні сучасних технологій, якими послуговуються більшість зарубіжних країн, для забезпечення вільного, швидкого та необмеженого доступу до документальної спадщини, що збирається та зберігається у фондах бібліотек, архівів, музеїв України.

Так, шляхом об’єднання зусиль МКІП, ГО «Всеукраїнська громадська організація Українська бібліотечна асоціація», провідних експертів з бібліотечної, музейної та архівної сфер, а також залучення допомоги міжнародних партнерів (ЮНЕСКО, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), іноземних інституцій), Україна спрямовує зусилля на запровадження Національної електронної бібліотеки.

Заступник міністра розповів, що нещодавно кілька членів робочої групи повернулася з Варшави, де вивчала досвід запровадження Національної електронної бібліотеки Польщі. Опрацьований матеріал буде представлений згодом на окремому засіданні робочої групи.

«Вдячний керівництву Національної бібліотеки Естонії за те, що виявили бажання та виділили свій час на ознайомлення робочої групи зі своїми здобутками. Для України ця інформація є вкрай важливою. Сподіваюся на продовження плідної співпраці», – сказав Ростислав Карандєєв.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону