Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна перейматиме успішний хорватський досвід щодо збереження, повернення й відновлення культурної спадщини

16 березня в Києві відбулась зустріч делегації Міністерства культури та ЗМІ Республіки Хорватія на чолі з міністеркою Ніною Обулєн Коржинек з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком, а також його заступницями  Галиною Григоренко, Катериною Чуєвою та Анастасією Бондар. Сторони обговорили питання співпраці у сфері культури й збереження культурної спадщини в умовах війни та підтримки медіа. 

Міністр поінформував хорватських гостей про стан справ у сфері культури України під час повномасштабного вторгнення рф. Він підкреслив, що наразі Україна потребує негайного захисту, а у майбутньому відновлення культурних об’єктів та інфраструктури. Адже російська агресія вже призвела до знищення понад 1322 культурних об’єктів.Він розповів, що українські театри попри війну продовжують працювати і навіть готувати прем’єри вистав. Всі українські заклади культури перетворилися на осередки мужності й незламності української нації, а всі митці й працівники сфери культури на воїнів культурного фронту, який є також дуже важливим.

Хорватія має великий досвід щодо збереження під час війни, повернення експонатів й відновлення культурної спадщини. Як зазначають хорватські спеціалісти, вся ця велика робота триває до сьогодні. Фокус її спрямований на діджиталізацію та цифровізацію всіх процесів. Це потрібно й Україні. Для цього хорватські спеціалісти ділитимуться досвідом з українцями. 

Переглянути відео

Для хорватської делегації провели екскурсію Національним заповідником «Софія Київська». Міністерка культури та ЗМІ Хорватії Ніна Обулєн Коржинек, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, а також Перша заступниця Міністра закордонних справ України, Президентка Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова поспілкувались із журналістами під час спільного брифінгу.

«Я радий, що ми змогли обговорити ряд питань, які нас дуже поєднують з Хорватією. Хорватія, на жаль, має досвід військових дій та робила все для того, аби зберегти власну історичну культурну спадщину. Під час розмови ми визначили, що найбільше досвіду Хорватія має у збереженні культурної спадщини і організації цього процесу як під час війни, так і після її закінчення. Процес реставрації у Хорватії триває і зараз. Я дуже вдячний пані Ніні за те, що ми відкрито і чесно говорили про багато важливих речей, які наразі хвилюють Україну. Ми точно знаємо, що хорватці – одні з наших найкращих друзів», – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

«Ми вкотре висловлюємо солідарність з Україною та українцями. З початку війни ми були повністю залученні до допомоги Україні в усіх сегментах. Це армія, гуманітарна підтримка, допомога біженцям та інше. Під час зустрічі зараз і в онлайн форматі з пані Джапаровою та паном Ткаченко ми ділилися досвідом, який ми отримали під час нашої війни. Зокрема того, що стосується захисту культурної спадщини, збитків від воєнних дій, евакуації та реставрації. Я хочу підкреслити, що Хорватія була першою країною, для якої знищення культурної спадщини у Міжнародному суді ООН було використано для обвинувачення одного з офіцерів сербської армії. Все, що ми бачимо в Україні під час війни, це військові злочини проти цивільних, інфраструктури, культурної спадщини, вашої ідентичності. Ми продовжимо підтримувати українських митців та всіх біженців. Організовуємо багато культурних програм для них. Ми сподіваємося й віримо, що ви виграєте війну вже скоро, і ми незабаром будемо говорити про реконструкцію і повернення в цю прекрасну країну», – зазначила Ніна Обулєн Коржинек, міністерка культури та ЗМІ Республіки Хорватія.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України, Президентка Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова підкреслила: «Хорватія стала для нас дуже важливою країною на тлі того, що вона прийняла перший в історії Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. Цим ми ще більше поглибили наші дружні стосунки. Своїм візитом пані Ніна демонструє не тільки мужність, але й дуже великий рівень солідарності з українським народом».

За словами Еміне Джапарової, пані Обулєн Коржинек є також головою хорватської Комісії у справах ЮНЕСКО, тож на порядку денному її сьогоднішнього візиту є також питання обміну досвідом між цими органами України та Хорватії.

«Ми хочемо показати, яке обличчя має війна у 21 столітті, і як сказала пані міністр, питання відповідальності російської федерації має бути невід’ємним», – додала заступниця міністра закордонних справ України.

Серед членів хорватської делегації: Ніна Обулєн Коржинек, міністр культури та ЗМІ Хорватії; Аніца Джаміч, Посол Хорватії в Україні; Томіслав Петрінець, директор Управління охорони культурної спадщини Міністерства культури та ЗМІ Хорватії; Аня Єлавіч, директор Управління міжнародного культурного співробітництва Міністерства культури та ЗМІ Хорватії; представники Посольства Хорватії: Єрко Вукас та Наташа Микуліна.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України