Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна разом з Європейським Союзом посилюватимуть боротьбу з російською дезінформацією

20 лютого відбулась зустріч команди Міністерства культури та інформаційної політики України з делегацією Спеціального комітету Європейського Парламенту з іноземного втручання у демократичні процеси в Європейському Союзі, включаючи дезінформацію (INGE).

Сторони обговорили стан справ у сферах культури та інформаційної політики в Україні, зокрема й в рамках ініціативи «Інформаційний Рамштайн». Йшлося не тільки про масштаб російської дезінформації та способи залучення суспільства та урядів країн-партнерів до боротьби з нею, а й про формування стійкості українців до російської брехні. Адже активність російської пропаганди значно зросла, а наративи стали більш популярними з минулої осені. Також обговорювали й дотримання прав національних меншин в Україні.

Українська сторона закликала до бойкоту участі російських митців у європейських заходах всіх рівнів, а також наполягає посилити санкції.

«Оскільки російська пропаганда стає дедалі активнішою та агресивнішою, Україні разом з Європою потрібно перейти від оборонної до проактивної інформаційної політики. Нам потрібно посилити боротьбу з російською брехнею, а також активізувати роботу з соцмережами. І, що дуже важливо, підтримати українські медіа, які працюють в Україні. Адже саме вони об’єктивно інформують про війну в Україні, оперуючи фактами, а не пропагандою», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Європарламентарів цікавили конкретні плани співпраці, зокрема щодо просування українських наративів серед країн Південної Африки, Азії, Латинської Америки. Для цього планують підготувати спеціальних експертів та створити відповідні офіси. Представники Європарламенту наголосили й на необхідності дотримання балансу боротьби з дезінформацією та демократичними стандартами свободи думки. 

«Ми знаємо, що війна ще триває. Ми з вами, ми за демократію. Ми також зацікавлені у Перемозі. Разом ми відчуваємо, що ми можемо об’єднатися задля боротьби з російськими наративами. Ця війна відбувається не тільки на фронті, а й в інформаційному полі. Ми готові надавати допомогу швидше і потужніше», – сказав Рафаель Глуксманн, керівник делегації, голова Спеціального комітету Європейського Парламенту з іноземного втручання в усі демократичні процеси в ЄС, включаючи дезінформацію.

Наразі в Україні Національний телемарафон «Єдині новини» та телеканал FREEДOM залишаються демократичними інструментами, де, інформуючи людей про війну, оперують фактами, а не пропагандою. Над спростуванням фейків активно працює Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ). Це урядова організація, створена при МКІП, як один з механізмів розбудови національної стійкості, протидії інформаційним загрозам. Крім того, в Україні прийняли новий Закон України «Про медіа», який відповідає вимогам Європейського Союзу до України у зв’язку з набуттям нею статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

«Сьогодні росіяни заперечують нашу ідентичність, чи впевнені ви, що завтра вони не заперечать вашу?» – додав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Серед учасників зустрічі: Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України; Рафаель Глуксманн, керівник делегації, голова Спеціального комітету Європейського Парламенту з іноземного втручання в усі демократичні процеси в ЄС, включаючи дезінформацію; Хайді Хаутала, віце-президентка Європейського Парламенту, членкиня Спеціального комітету; Хав’єр Сарлехос, заступник голови Спеціального комітету, члени Спеціального комітету: Лукас Мандл та Барт Грутуіс, а також Томаш Здеховський, заступник члена Спеціального комітету; Ремі П’єро, адміністратор секретаріату Європейського Парламенту; Фелікс Сметс, адміністратор Європейського Парламенту; Ааро Іулітало, політичний радник Представництва Європейського Союзу в Україні; Максим Левітін, перекладач.

Вас може зацікавити

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України