Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Австрія поглиблюватимуть співпрацю у сфері культури

Днями заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко відвідала Австрію. Там вона провела ряд зустрічей, де обговорювались конкретні кейси співпраці України та Австрії у сфері культури. Насамперед такі проєкти будуть спрямовані на підтримку українських митців, обмін досвідом фахівців сфери культури, поповнення українських бібліотечних фондів якісними перекладами австрійської літератури, зокрема класичної, а також знайомство австрійців з українською літературою, перекладеною німецькою мовою. 

В межах візиту Галина Григоренко поспілкувалась з Головою секції культури та мистецтва Юргеном Майндлем та керівником Департаменту європейської та міжнародної культурної політики Катрін Кнайссель. Пропозиція про таку зустріч надійшла від Міністерства культури Австрії, що свідчить про всебічну зацікавленість у співробітництві з Україною. Сторони обговорили довгострокові рамкові угоди на 2023-2024 роки. Вони мають розширити можливості Австрії щодо підтримки України. Йдеться про реалізацію книжкових проєктів, стажування українських музейників, бібліотекарів, менеджерів сфери культури й інших фахівців сфери, а також організацію гастролей українських митців в Австрії.

Крім того, представниця МКІП домовилась зі Стеллою Ролліг, генеральною директоркою Belvedere, не тільки про масштабні виставки українського мистецтва в 2024 році, а й про програми стажувань та професійних візитів для українських музейників.

Поряд з іншим, 21 квітня в Будинку художника у Відні відбувся семінар, присвячений українській культурній спадщині. Зміст події був сфокусований на питаннях поширення знань про українське мистецтво, про його важливість в європейському контексті, а також про захист української культурної спадщини. 

«Говорячи про виклики, що стоять перед МКІП, першою чергою наголосила на детальній фіксації злочинів проти культурної спадщини, продовженні евакуаційних робіт та консервації зруйнованих об’єктів, а також поширенні знання про українську мистецьку спадщину. Саме тому ініціатива «Ukraine. Out of blackout» – одна з пріоритетних для нас на найближчі роки. Це парасольковий багаторівневий проєкт, покликаний вивести із сліпої плями українську частину європейської культурної спадщини, вивести її з-під колоніального погляду, означити імена наших митців, про яких мало знають поза межами країни, – зазначила Галина Григоренко, заступниця міністра культури  та інформаційної політики України. – Звісно, говорячи «українське мистецтво», ми не намагаємось маркувати його за етнічним принципом. З цим пропагандистським міфом росії нам також доводиться поратись в рамках адвокації ініціативи. Українське мистецтво створене митцями різних національностей, які свідомо обрали для себе політичну позицію – бути українцями. І в рамках ініціативи ми так само послідовно дотримуємося цінностей свободи висловлювання, бо це те, за що Україна зараз бореться – за право бути, за базову демократичну цінність».

В рамках семінару прозвучали доповіді українських фахівчинь і дослідниць, а також їх європейських колег. Жваві дискусії та питання аудиторії свідчили про щирий інтерес і готовність до партнерств представників обох країн. Ця подія була організована Міністерством культури та інформаційної політики України, Інститутом історії мистецтв Віденського університету і Громадською організацією «Музей сучасного мистецтва» (MOCA NGO) та підтримана Міністерством закордонних справ Австрії та гостинним Künstlerhaus Vienna.

В рамках візиту до Австрії Галина Григоренко поспілкувалась з місцевим медіа. У своєму інтерв’ю Die Presse вона розповіла про крадіжки предметів мистецтва росіянами, про збитки від війни, а також про те, як Україна культурно виходить з-під тіні москви. Заступниця Міністра культури та інформаційної політики України також пояснила, чому нині українські митці не хочуть виступати разом з росіянами.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську