Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна запровадила нові санкції проти російських пропагандистів

Рада національної безпеки і оборони України підтримала рішення про застосування санкцій проти російських публічних діячів (артистів, журналістів, телеведучих). Обмеження застосовуються щодо 119 фізичних осіб строком на три, п’ять та десять років. 

Міністерство культури та інформаційної політики України долучилося до формування санкційного списку. З повним переліком підсанкційних осіб можна ознайомитися за посиланням.

Раніше Міжнародна робоча група з питань санкцій проти росії підготувала Дорожню карту індивідуальних санкцій щодо пропагандистів рф, лідерів думок та артистів, які генерують і поширюють наративи кремлівської пропаганди, брехню щодо війни росії проти України й таким чином підтримують політику, спрямовану на підрив територіальної цілісності, суверенітету, незалежності та безпеки України.

У документі виокремлені, серед іншого, пропагандисти, які послідовно відтворюють брехливі наративи відповідно до політики кремля, закладаючи ідеологічний фундамент для російської війни та приховуючи воєнні злочини, що й надалі скоюються.

Пропагандисти розділені на дві великі групи: ті, хто генерує ідеї для пропаганди (ідеологи, експерти, науковці), і ті, хто поширює ці ідеї (журналісти, артисти та зірки).

«Важливо, щоб ці санкції були введені на міжнародному рівні якнайбільшою кількістю країн, щоб жодна особа з цього списку не могла більше вільно пересуватися світом, гастролювати чи вести свою діяльність, безперешкодно транслюючи російські пропагандистські наративи. Їх роль у розв’язанні та підтримці російської військової агресії в Україні має бути оцінена належним чином», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

З неповним переліком російських лідерів думок, митців, а також т.зв. інтелектуалів можна ознайомитися за посиланням. Будь-які експертні неурядові організації можуть надати свої пропозиції щодо решти осіб, яких варто долучити до цього переліку.

Міжнародна робоча група рекомендує демократичним країнам у всьому світі включити до своїх санкційних списків тих осіб, які поки уникнули цього.

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги