Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українська культурна спадщина — під російським вогнем

Окупанти продовжують гатити по Україні ракетами, руйнувати бомбами та обстрілами наші міста. росіяни безжально знищили Всіхсвятський скит Святогірської лаври в с. Тетянівка, бібліотеку церкви св. Петра Могили, музей історії та археології Маріупольського державного університету в Маріуполі на Донеччині, Краєзнавчий музей в смт Іванків, Георгіївську церкву в с. Заворичі та Вознесенську церкву в с. Лук’янівка на Київщині, старовинну залізничну станцію в м. Охтирка на Сумщині та ще багато нашої історичної спадщини. Вщент зруйновано 13 об’єктів на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині. 

Загалом, станом на 8 липня 2022 року, Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало 417 епізодів воєнних злочинів проти української культурної спадщини. Інформація продовжує надходити. Фахівці МКІП перевіряють і систематизують отримані дані та оприлюднюють їх на culturecrimes.mkip.gov.ua.

“Немає виправдання такій жорстокості росіян. Руйнування культурної спадщини в Україні – це непоправна втрата для всього людства.  Ми реставруємо та відбудуємо все, що можна відновити. Але вічно пам’ятатимемо те, що заподіяли нам російські варвари”, – зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

Найбільше руйнувань на Харківщині. По області зафіксовано 99 епізодів, з них – 82 у самому місті та його околицях. На Донеччині задокументовано – 95 злочинів, з них 64 – в м. Маріуполі. 79 епізодів зафіксовано в Київській області. Найбільше – 52 – в Бучанському районі. Також 38 епізодів – в Чернігівській, 34 – в Луганській, 28 – в Сумській областях. Також зафіксовано в Запорізькій області – 16 епізодів, в Житомирській – 6, в м. Києві, в Миколаївській та Херсонській областях – по 5 епізодів, в Дніпропетровській області – 4, в Одеській – 2, в Львівській – 1.

Усі зафіксовані об’єкти зазнали різних ступенів уражень: 71 – важкого (до 25 відсотків на Донеччині та Луганщині і понад 15 відсотків на Чернігівщині, Сумщині та Київщині); 137 – середнього, 172 – легкого. Стан 24 об’єктів залишається невідомим.

Наразі достеменно відомо про пошкодження 126 об’єктів культурної спадщини. З них 21 – пам’ятки національного значення, 98 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Загалом постраждали 103 об’єкти цінної історичної забудови. Найбільше – релігійні споруди. Це 146 об’єктів. З них 50 – перебувають на обліку, як пам’ятки історії, архітектури та містобудування.

Окупанти пошкодили 136 – християнських храмів, 125 – православних, 9 – реформаторських та 2 – католицьких, а також 4 мечеті та 6 синагог. 

«Пошкодження та втрати дуже тяжкі, насамперед якщо мова про автентичні, старовинні об‘єкти. Адже навіть якщо реставрація можлива, вони вже ніколи не стануть такими, якими їх створили будівничі минулих епох. Численних ушкоджень зазнали сучасні заклади культури. Наприклад, на території Бородянської громади з 26 закладів знищено або пошкоджено 18. Кошти на відновлення їхньої роботи потрібні вже зараз. Колеги на місцях налаштовані на перемогу, активно працюють, приводять до ладу вцілілі приміщення та шукають підтримки меценатів і міжнародних організацій», – зауважує Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики. 

Ворог знищив в Україні 46 меморіальних пам’ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 33 музеї та заповідники, 56 будинків культури, театрів і кінотеатрів, 37 бібліотек.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Закликаємо небайдужих громадян долучитися до процесу документування, при цьому просимо пам’ятати про особисту безпеку.

 

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу