Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українські митці закликають залишити можливість виїзду за кордон, аби свідомі артисти могли продовжувати боротьбу на культурному фронті

Міністерство культури та інформаційної політики отримало велику кількість звернень від митців, професійних асоціацій, організацій та об’єднань з проханням залишити можливість виїзду за кордон свідомим артистам, аби вони могли продовжувати боротьбу на культурному фронті. 

Крім того, культурна спільнота просить притягнути до відповідальності людей, які зловживали можливістю виїзду за кордон та скористалися сприянням МКІП.

Нагадаємо, під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку. Це визначено законодавством. МКІП може тимчасово сприяти митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам в отриманні дозволу на перетин кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають на меті виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням в країну. 

Через випадки зі зловживанням, як, наприклад, із Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнилася. Раніше МКІП вже оприлюднювало позицію щодо цієї ситуації. Ще один приклад — скандал навколо режисера Голубкова, який втік до рф. Режисер обманом отримав дозвіл на виїзд.

Серед тих, хто публічно звернувся до МКІП: Music Export UkraineКультурний десант та Коля Сєрьгагурт KAZKA,  гурт «Без обмежень»Atlas Festival weekendСЛУХMoloco CompanyUAME | Music Saves UAСергій Жаданхудожник Михайло КоробковMusicians Defend Ukraine, Фестиваль РеспублікаKorolova DJARt Live (організатори концертів в Європі: Один в Каное, Христина Соловій, Латесфауна, Степан Гіга та інші)Таврійські Ігригурт Tik TuSVET та інші.

«Один погано вихований підліток, за фахом стендапер, дозволив собі знецінити і образити українців. Окрім цього з пихою заявив, що поїхав до Туреччини за допомогою листа від міністерства культури і просто залишився там. У зв’язку з чим почались претензії до міністерства і до культурних діячів. Що чому їм можно, а іншим ні. Давайте розберемося чому не просто можна, а необхідно. А також визначимося хто є культурними діячами», —зазначив Коля Сєрьга.

«Досвід і приклад двох негідників не має перекреслити роботу тисяч працівників культури» — ділиться Сергій Жадан — «Культура сьогодні — це важлива складова інформаційного фронту і волонтерської діяльності».

«Звертаємось до Президента України, Офісу Президента, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства Оборони України та до всіх тих, хто приймає рішення щодо надання сприяння перетину кордону для артистів не закривати цю можливість! Ми просимо притягнути зрадників до відповідальності, а також зробити такі умови для виїзду за кордон, щоб свідомі артисти могли продовжувати виконувати свою місію і допомагати Україні. Митцям потрібен #культурнийшлях!»— заявив Сергій Танчинець, лідер гурту «Без обмежень».

«Культурна дипломатія має працювати #культурнийшлях. За минулий рік команда фестивалю, у партнерстві з @media.1plus1 та Суспільним провели в Європі три благодійні марафони: у Польщі, Німеччині та Нідерландах. Дякуючи ним, нам вдалось зібрати більше 50 000 000 гривень для України на рахунки United24», — йдеться на сторінці Atlas Festival weekend

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України