Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Український інформаційний фронт: ключові напрямки, за якими працювало МКІП у 2022 році

Під час панельної дискусії на тему «Український інформаційний фронт: уроки, висновки, перемоги» в Медіа Центрі Україна – Укрінформ заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко поділився своїми оцінками та висновками діяльності України на інформаційному фронті у 2022 році.

За його словами, успішність реалізації державної політики у сфері інформаційного суверенітету та інформаційної безпеки залежить у першу чергу від ефективної співпраці всіх залучених сторін.

«Якщо зробити узагальнений висновок – найбільші успіхи лежать в основі тісної співпраці і взаємодії держави з бізнесом, громадським середовищем. Співпрацюють між собою різні державні органи, оскільки в інформаційній та медійній сфері – це далеко не лише МКІП, цих органів та організацій є багато. І на мою думку, в ситуації, коли країна перебуває у повномасштабній війні, ця співпраця була максимально ефективною і продуктивною», – зазначив Тарас Шевченко.

Заступник міністра також розповів про ключові напрямки, за якими працювало Міністерство культури та інформаційної політики у 2022 році.

Національний телемарафон #UAразом

Телемарафон був створений на початку року на підставі Меморандуму провідних українських телекомпаній і є надзвичайно важливою складовою українського інформаційного об’єднаного простору телевізійних новин. За словами Тараса Шевченка, телемарафон залишається доцільним і буде залишатися таким на увесь час дії воєнного стану.

FREEДOM

Телеканал іномовлення транслює новини російською мовою для російськомовного глядача з усього світу. Тарас Шевченко зазначив, що станом на сьогодні у експертному середовищі стало значно менше скепсису щодо ефективності діяльності FREEДOM, і результати кажуть самі за себе: за 9 місяців контент телеканалу у соцмережах переглянули понад 5 млрд разів, 60% аудиторії – перегляди з російської федерації.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки/Фільтр

Обидва проєкти були створені МКІП у 2021 році і протягом поточного року активно займаються протидією дезінформації. У рамках Центру також працює Школа протидії дезінформації як навчальний компонент з програмами підвищення кваліфікації для українських держслужбовців. За словами Тараса Шевченка, медіаграмотність та протидія дезінформації є двома вагомими аспектами в інформаційній сфері.

Національне інформагентство «Укрінформ»

З початку повномасштабного вторгнення росії «Укрінформ» посилив генерування та донесення ключових меседжів, розширивши напрямки своєї діяльності та покращивши роботу кореспондентських пунктів. На початку березня МКІП ініціювало створення на базі інформагентства платформи «Медіа Центр Україна – Укрінформ», який став головним майданчиком для українських та іноземних журналістів.

Державна санкційна політика

Завдяки спільній роботі МКІП, Міністерства закордонних справ, Нацради з питань телебачення та радіомовлення та інших державних органів, до міжнародних санкційних пакетів було включено низку російських телеканалів та заборонено їх мовлення.

Закон «Про Медіа»

Тарас Шевченко також згадав про нещодавно прийнятий Верховною Радою євроінтеграційний закон «Про медіа», що стосується імплементації аудіовізуальної Директиви ЄС. Основним завданням у наступному році стане втілення закону в життя, оскільки додатково потрібно буде розробити низку підзаконних актів на рівні Нацради та Кабінету Міністрів України.

Національні інформаційні кампанії

Загалом протягом 2022 року в Україні було проведено понад 40 інформаційних кампаній. Зокрема, День державності, який відзначався у країні вперше – з розробкою айдентики, поширенням через різноманітні платформи, «Тепла країна», День єднання, «Прихисток» та інші.

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги