Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україну вперше відвідала міністерка культури Франції Ріма Абдул-Малак

23 лютого на запрошення Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка до України вперше завітала Міністерка культури Франції Ріма Абдул-Малак. 

Переглянути фотоальбом

Також серед членів французької делегації: Лоранс де Кар, директорка Лувру, Матьє Фурне, радник з кінематографу та європейських і міжнародних справ, Валерій Фріланд, виконавчий директор ALIPH Foundation та всесвітньо відомі французькі акторки Кароль Буке та Анаїс Демустьє. З української сторони: заступниці міністра Галина Григоренко, Анастасія Бондар та Катерина Чуєва.

З перших днів повномасштабної війни Франція підтримувала українську культуру. Водночас українська культура стала більш відомою у Франції, а митці мають більше можливостей для реалізації у цій країні.

«Це перший і дуже символічний візит Ріми Абдул-Малак до України, напередодні річниці початку повномасштабної війни. Ми постійно контактуємо і я глибоко вдячний за ту підтримку, яку Франція надає Україні в багатьох аспектах. Від захисту української культурної спадщини, підтримки наших кінематографістів й митців до спільної боротьби з російською пропагандою», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

У Києві французька міністерка поспілкувалася з українськими митцями, художниками й представниками кіноіндустрії, відвідала виставку «Україна: Розп’яття» у Музеї історії України у Другій світовій війні, яка присвячена подіям російсько-української війни. 

Ріма Абдул-Малак відвідала Національний заповідник «Софія Київська», де поспілкувалась з українськими медіа, а також переглянула експозицію Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. 

«Я дуже зворушена бути тут. Ми регулярно спілкуємось з колегою протягом останніх місяців. Я рада сьогодні бути тут та поспілкуватись з фахівцями й професіоналами. Ми всі пов’язані єдиною метою – це допомагати і діяти, діяти, діяти там, де ми можемо це зробити. Хочу сказати, що ми започаткували європейський фонд допомоги українському кіно. Ініціатором створення цього фонду є Франція. 12 інших країн долучилися до фінансування цього фонду. Метою діяльності цього фонду є підтримка українських кіномитців, продюсерів, режисерів, підтримка створення нових сучасних фільмів про Україну й за участі України. І ми вже до середини березня відкрили конкурс проєктів», – зазначила Ріма Абдул-Малак.

«Це лише один з прикладів нашої співпраці. Мова йде й про колаборацію у вигляді спільних концертів. Обговорюємо й проведення великої виставки в Парижі про тисячоліття українського мистецтва – Ukraine. Out of blackou», – розповів Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Ріма Абдул-Малак також наголосила, що Франція і далі підтримуватиме українських митців, культурну спадщину, літературу та книговидання, а також популяризуватиме українську культуру у Франції. 

Нагадаємо, Ріма Абдул Малак — французький політик, яка з травня 2022 року обіймає посаду міністра культури Франції. Раніше МКІП запропонував Франції очолити створення Європейського фонду для допомоги культурі та медіа.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону