Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Україна поруч. Новий розділ»: Відкрийте для себе людей, місця та скарби, які формують культуру України

Сьогодні Google представляє новий розділ проєкту «Україна поруч» на Google Arts & Culture і запрошує всіх зацікавлених дослідити унікальну колекцію, що відкриває світу багатство української культури, мистецтва та історії. Уперше все це зібрано на одній платформі, надаючи безплатний доступ користувачам у всьому світі до скарбниць українських музеїв, а онлайн-формат проєкту дозволяє за короткий час дослідити і побачити те, на що в реальному житті знадобилися б дні чи навіть тижні.

«Україна поруч» на Google Arts & Culture – це довгострокова ініціатива з оцифрування та поширення яскравої культурної історії України, що значно розширилася після того, як її було вперше представлено два роки тому.

Завдяки партнерству з Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, Ukraine House, Skeiron та найкращими українськими музеями, такими як Національний музей історії України, Музей декоративного мистецтва України, Львівський історичний музей та багатьма іншими, проєкт «Україна поруч» пропонує інноваційний та захопливий спосіб дослідження автентичних історій про українську спадщину.

Олена Зеленська, перша леді України: «У час, коли Україна переживає найскладніші випробування, наша культура залишається нашою силою та натхненням. Проєкт «Україна Поруч» на Google Arts & Culture дає можливість кожному відкрити для себе видатних українців, які прославили нашу землю на весь світ: Миколу Леонтовича, Соломію Крушельницьку, Марію Приймаченко, Катерину Білокур та багатьох інших. Сьогодні, коли російські окупанти намагаються знищити нашу спадщину, цей проєкт є особливо важливим. Він не лише зберігає українську культуру, а й популяризує її у світі. Тож давайте разом відкривати світу красу України – її мистецтво, історію та традиції, бо саме в них – наша сила та ідентичність.»

Анастасія Бондар, заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації: «Проєкт «Україна Поруч» – це не лише можливість представити світу багатство нашої культурної спадщини, а й важливий крок у її збереженні для майбутніх поколінь. В умовах війни, коли багато пам’яток та артефактів знаходяться під загрозою, їх оцифрування набуває особливого значення. Завдяки сучасним технологіям ми можемо зберегти нашу культуру та історію, попри всі виклики сьогодення, і передати її нащадкам як безцінний скарб українського народу. Водночас проєкт долає географічні та часові бар’єри, дозволяючи людям з усього світу доторкнутися до багатої історії та мистецтва України.»

Що нового в проєкті «Україна поруч»

Історії видатних українців

Познайомтеся з видатними постатями, які прославили нашу країну: від талановитих письменників до геніальних винахідників, від витончених артистів балету до майстерних кінорежисерів, від найвідомішої письменниці Лесі Українки та автора перших романів і сучасної поезії українською мовою Івана Франка до видатного творця першого у світі трансконтинентального пасажирського літака Ігоря Сікорського та вченого Володимира Вернадського.

У світі танцю та музики відзначаються Серж Лифар, провідний танцівник та балетмейстер першого театру Франції Гранд Опера, Микола Лисенко, український композитор, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, та композитор Микола Леонтович, відомий як автор всесвітньо відомого “Щедрика” (адаптованого в англомовну різдвяну колядку “Carol of the Bells”). Також представлені історії про Марію Заньковецьку, видатну українську театральну актрису, та Соломію Крушельницьку, одну з найяскравіших оперних зірок першої половини XX століття.

Мистецтво представлене Сонею Делоне, першою жінкою-художницею, яка мала персональну виставку в Луврі, Олександром Архипенком, одним з перших, хто застосував принципи кубізму в архітектурі, Йоганом-Георгом Пінзелем, скульптором епохи бароко-рококо, та унікальними художницями жанру наївного мистецтва Марією Приймаченко та Катериною Білокур.

Серед інших видатних особистостей – Михайло Драгоманов, один з перших прихильників українського автономізму, історик та літературний критик, великий український філософ та поет Григорій СковородаОлександр Довженко – один з найважливіших українських кінорежисерів, та український історик, археолог та вчений Володимир Антонович, який врятував та поповнив колекції українських археологічних артефактів та нумізматичних скарбів.

Архітектурні перлини та історичні скарби

Одне із ключових завдань проєкту – збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь. Завдяки зусиллям Skeiron з оцифрування можна ознайомитися з новими 3D-моделями архітектурних об’єктів такими як Собор Святого Юра у Львові, Львівський театр опери та балету імені Соломії Крушельницької та іншими.

Проєкт також запрошує у захопливу подорож крізь історичні епохи України, знайомлячи з унікальними ремеслами та символізмом Трипільської культури, вишуканістю традиційних візерунків та архітектурними шедеврами українських міст.

У новій віртуальній галереї «Козаки в колекції живопису Львівського історичного музею» можна дослідити через призму художників феномен козацтва, воїнів та захисників рідної землі.

Крім того, проєкт пропонує відкрити для себе сучасний український балет у форматі 360 градусів через інтерактивну історію «Долі» – новий тип вистави в Одеському оперному театрі.

Ви можете переглянути весь новий контент на сайті «Україна поруч. Новий розділ». А якщо ви хочете ознайомитися з раніше представленим контентом про багату українську культуру, архітектуру, мистецтво та природу, відвідайте сторінку goo.gle/ukraine.

Ці скарби та багато іншого можна знайти на сайті Google Arts & Culture та в застосунку на iOS та Android.

Вас може зацікавити

У Києві відбулося урочисте відкриття «БойчукFest»

У Києві відбулося урочисте відкриття «БойчукFest»

Україна та Канада посилюватимуть співпрацю в сфері інформаційної політики та боротьби з дезінформацією

Україна та Канада посилюватимуть співпрацю в сфері інформаційної політики та боротьби з дезінформацією