Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Естонія підписали меморандум про повернення 274-х незаконно вивезених археологічних артефактів

Події

Міністерство культури та інформаційної політики України підписало меморандум із Міністерством культури Естонії про повернення 274-х незаконно вивезених з України археологічних артефактів, які конфіскувала естонські правоохоронці під час спроби ввезення цих предметів на територію країни. 

Від імені МКІП документ підписав Посол України в Естонії Максим Кононенко, з естонської сторони — Міністр культури Естонської Республіки Хейді Пурга. 

Посол з особливих доручень МЗС Ігор Осташ передав меморандум т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростиславу Карандєєву під час зустрічі. 

«За час повномасштабного вторгнення росіяни викрали з окупованих українських територій тисячі археологічних артефактів. Як не прикро констатувати, випадки незаконного вивезення культурних цінностей з України були і раніше. Тому кожне повернення вкрадених предметів додому є вкрай важливим: це й поповнення нашої матеріальної культурної спадщини, і внесок у відновлення справедливості», — сказав Ростислав Карандєєв. 

У 2018 році поліція та прикордонна служба Естонії успішно завадили незаконному ввезенню на територію країни низки археологічних артефактів. Серед них — 274 предмети, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від V–IV ст. до н. е. до VII–X ст. н. е. і є частиною культурної спадщини України. Зокрема, колекція срібних і золотих монет, золоті намистини та інші ювелірні вироби. 

Як повідомлялося, 18 січня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з Послом України в Естонії Максимом Кононенком та послом з особливих доручень МЗС Ігорем Осташем обговорили питання передачі українських археологічних артефактів з Естонії.

Вас може зацікавити

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес