Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Хорватія активізують співпрацю у сфері культури

14 серпня відбулась зустріч т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Аніцею Джаміч. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Обговорення фокусувалось на потребах України у сфері збереження культурної спадщини, яка страждає від російської агресії, поверненні культурних цінностей, захисту нематеріальної культурної спадщини. Йшлося також про співпрацю в рамках діяльності ЮНЕСКО.

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв окреслив виклики, які нині стоять перед Україною. Серед них, зокрема, збереження культурної спадщини та людей сфери культури. Він подякував Уряду Хорватії за фінансову та матеріальну допомогу українським громадянам, які через агресію рф потребуватимуть її й надалі.

«Ми б хотіли, аби наші громадяни зберігали зв’язок зі своєю країною та не втрачали української ідентичності. Для цього важливо створити сприятливі умови», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Очільник МКІП акцентував на потребі України в створенні депозитарію для збереження евакуйованих музейних цінностей та підкреслив цінність хорватського досвіду в цьому питанні. Також він запропонував активізувати культурну співпрацю: організацію українських виставок, гастролей, кінопоказів у Хорватії, а також створення умов вивчення української мови та підтримки книговидання, перекладів українських авторів на хорватську мову. 

Сторони також обговорили проблеми збереження нематеріальної культурної спадщини, зокрема греків Приазов’я. 

«Хорватія була з Україною з перших днів війни, перш за все через власний досвід війни, яку вона пережила. Наш досвід допомагає Україні швидше опановувати процеси, які на неї чекають, а також не допустити помилок, яких країна може зробити через недосвідченість», – зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джаміч. 

Вона запропонувала провести онлайн зустріч із відповідальними особами в Міністерстві культури та медіа Республіки Хорватія щодо питання збереження культурної спадщини, а також підтвердила підтримку України Республікою Хорватія в рамках ЮНЕСКО.

Вас може зацікавити

У Софії Київській відкрили виставку «Українське сонце Криму не погасне, ні…»

У Софії Київській відкрили виставку «Українське сонце Криму не погасне, ні…»

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП