Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Польща продовжать співпрацю в галузі культури в 2024 році

Сьогодні, 28 березня, у штаб-квартирі Міністерства культури і національної спадщини Польщі відбулася зустріч заступника Державного секретаря Марти Ценковської із заступником Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасією Бондар. 

Сторони обговорили питання підтримки України в оцифруванні культурної спадщини та культурних цінностей, розвитку реєстру музейних предметів та допомогу з компʼютерним обладнанням для музейних установ. Також сфокусувалися на спільній реалізації проєктів з інвентаризації українських культурних втрат та на участі України у книжкових та музейних проєктах. 

За результатами зустрічі, Україна та Польща домовились продовжити дію «Меморандуму про співпрацю у сфері інвентаризації втрат архітектурних та археологічних об’єктів» на поточний рік. Документ затверджує ініціативу «Проєкт порятунку української спадщини», яка, зокрема, передбачає підтримку Польщі в документуванні зруйнованих і пошкоджених об’єктів культурної спадщини, аналіз стану збереження пам’яток на деокупованих територіях, сприяння у зборі доказів щодо злочинів росії проти української культури. 

Також сторони погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік та збільшення бюджету на 2 мільйони злотих. Організація координує ініціативи з порятунку української спадщини та надає гуманітарну допомогу музеям, заповідникам, бібліотекам, архівам та релігійним об’єктам. 

Нагадаємо, що 28 березня у Варшаві відбулися українсько-польські урядові консультації під головуванням Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. До української делегації увійшла Анастасія Бондар.

Вас може зацікавити

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг