Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ»: у Києві обговорили нові підходи до промоції української культури на міжнародній арені

13 вересня Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький розпочав Культурну платформу «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ», створену для пошуку шляхів популяризації української культури на міжнародній арені. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Дискусійні модулі платформи присвячені кінематографу, культурній дипломатії та промоції. Вони мають демонструвати, як культура України інтегрована у світовий контекст і як важливо поширювати українські наративи через міжнародні культурні платформи. 

Захід організовано та проведено за підтримки Офісу Президента України та Міністерства культури та стратегічних комунікацій України. 

«Симбіоз культури та миру — це взаємодія, яка дозволяє не лише зберегти національну ідентичність, а й відновити світовий порядок. Справедливий мир  можливий через культурну ідентичність. Ми – Європа. В цій кривавій війні проти зла – в окопах воюють європейці. Це Європа захищає свої цінності. Ми просимо наших партнерів підтримати нас і «мечем», надавши збройну підтримку, тому що українці захищають з «мечем» наш спільний європейський дух», — наголосив Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький у своїй вітальній промові.

Він також зазначив, що «війна вимагає нового підходу до культури: культура не тільки основа української ідентичності, культура — це зброя. Культура — це простір «ниток», які зшивають українське суспільство всередині країни, із закордонними українцями та з європейською спільнотою».

«Українська культура — це голос нашої країни у світі. Ті, хто її несе, — це наші амбасадори, які здатні доносити світові правду про події в нашій країні. Водночас українські режисери, художники, актори, співаки вміють говорити правду універсальною, емоційною мовою мистецтва», – прокоментувала заступниця Керівника Офісу Президента України Олена Ковальська.   

У платформі взяв участь американський актор Майкл Дуглас. Він висловив захоплення мужністю українського народу та культурним багатством країни.

«Мені дуже подобається ваш гімн, вперше почув, це дуже потужно. Я слідкував за Україною останні три роки. Весь західний світ вас підтримує, зброя приходить, звісно, не так швидко, але приходить. Найбільше зачепили люди, я не бачив такого обʼєднання. Я тут провів чудовий час, борщ тут чудовий», – сказав він під час дискусії.

Також актор підсумував розмову на сцені із заступницею Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасією Бондар словами:

«Моє бажання – щоб ця війна закінчилась. Я захоплююся вами, вашою мужністю і сильною країною. Я вірю, що питання надання далекобійної зброї буде вирішено. Ми продовжимо підтримувати вас».

Серед учасників платформи: представники культурних інститутів іноземних країн, громадськості, а також українських національних та комунальних закладів культури, інституцій та органів влади, які опікуються питаннями промоції України. Зокрема, заступниця Керівника Офісу Президента України Олена Ковальська, посли Японії, Італії, Бельгії, Сполученого Королівства та інші. Вони зібралися разом, аби спільно напрацювати відповіді на запитання: як залучити міжнародні інвестиції в культурні проєкти, а також, як створити успішні культурні кейси для експорту.

У результаті роботи платформи її учасники сформують рекомендації щодо формування бюджету України на 2025 рік, діяльності культурницьких інституцій, цільового фінансування проєктів Українського культурного фонду для експортного призначення, створення нових проєктів та колаборацій цікавих для міжнародного середовища. Комюніке за підсумками Форуму направлять в Офіс Президента та Кабінет Міністрів України.

Вас може зацікавити

Режисерку скандального фільму «Росіяни на війні» включено до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Режисерку скандального фільму «Росіяни на війні» включено до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені