Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна відстоюватиме в міжнародних судах повернення вкрадених рф культурних цінностей, – Ростислав Карандєєв

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповів про механізми повернення викрадених росією культурних цінностей в ефірі Національного марафону «Єдині новини».

Нагадаємо, США повернули Україні культурні цінності, викрадені із тимчасово окупованих територій України. Під час робочого візиту до США Президент Володимир Зеленський узяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України.

«Все, що росія вкрала в українців, має бути повернуто. Ми будемо боротися за це. Дякуємо нашим іноземним партнерам, міжнародним правоохоронним організаціям, США, які знайшли артефакти та ідентифікували їх як такі, що викрадені в Україні, та вчинили благородно й відповідно до міжнародного законодавства. У результаті повернули цінності посольству України в США», – пояснив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

За його словами, після завершення бойових дій Україна має намір звернутися в міжнародні інституції з позовом до рф з вимогою повернути всі викрадені культурні цінності. 

Наразі завершилась підготовка проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями». МКІП наполягає на максимально швидкій ратифікації Конвенції.

«Ратифікація Нікосійської Конвенції дозволить у правовому форматі здійснювати всі необхідні заходи, щоб повернути викрадені культурні цінності. Великою проблемою на сьогодні також є повернення археологічних цінностей, зокрема на окупованих територіях. За сприяння окупаційної влади цінності з надр української землі просто розграбовуються. Доля більшості цих цінностей нам сьогодні не відома. Але наші міжнародні партнери допомагають нам оцінювати втрати за міжнародними методиками й ми зможемо відстоювати свої інтерести у міжнародних інстанціях. По завершенню війни нашою Перемогою, перед Україною стоятиме завдання повернути всі ці цінності», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України