Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна звернулася до ЮНЕСКО щодо захисту Херсонесу Таврійського, який росія продовжує нищити в тимчасово окупованому Криму

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало консультації з Секретаріатом Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо захисту пам’ятки всесвітнього значення в окупованому Севастополі – «Херсонесу Таврійського та його хори». На території об’єкту окупанти проводять незаконні будівельні роботи під приводом створення «історико-археологічного парку».

Під час 46 засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Нью-Делі голова української делегації, заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар актуалізувала тему збереження об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Херсонес Таврійський та його хора. Після цього розпочалися переговори з Секретаріатом КВС щодо можливих алгоритмів для внесення цього об’єкта у список Всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою. Складність ситуації полягає у тому, що пам’ятка знаходиться на тимчасово окупованій території, доступу моніторингових місій туди немає. 

Водночас МКІП також звернулося до директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Лазара Ассомо з проханням надати повну офіційну інформацію, якою зараз даними володіє організація про стан збереження Херсонесу, а також щодо проведення там незаконних робіт. Адже Україна від початку окупації Криму позбавлена доступу до пам’ятки.

Також у директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО попросили дати роз’яснення інформації, яка з’явилася у відкритих джерелах щодо направлення росією документів про проведення робіт на пам’ятці ЮНЕСКО на території тимчасово окупованого Криму.

Росія має понести відповідальність, згідно з міжнародним правом, як за викрадення музейних експонатів, так і за незаконні археологічні роботи, а також інші протиправні дії, що здійснюються на окупованих територіях відносно пам’яток культурної спадщини і рухомих культурних цінностей.

Зокрема, за даними Інституту археології і національної академії наук України, діяльність на території пам’ятки світового значення «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», що проводиться окупаційним режимом із 2014 року, на сьогодні призвела до знищення міста Херсонес на площі 80 215 кв. м. У звіті, опублікованому ІА НАНУ 21 липня зазначається, що мова йде про пошкодження нецільовим використанням площі до 4 тис. кв. м пам’ятки, а решту території пам’ятки росіяни пошкодили негативним впливом від заходів «благоустрою».

Серед незаконних дій окупантів на території Херсонесу:

  • проведення незаконних археологічних розкопок працівниками Інституту історії матеріальної культури РАН і Державним Ермітажем;
  • так звана «реконструкція» та будівництво на території Херсонесу;
  • активне використання Херсонесу в пропагандистських цілях, включно зі спробами представити об’єкт частиною російської культурної спадщини, що суперечить міжнародно визнаним кордонам і статусу Криму.

За українським законодавством, всі речі, знайдені на охоронній (буферній) зоні музеїв заповідників, мають бути передані на зберігання до його фондів. І археологічні розкопки, і будівництво «археологічного парку» в Херсонесі, і переміщення експонатів на виставки, і речей на реставрацію до Росії – є незаконними. 

Нагадаємо, 25 липня вперше Комітет Всесвітньої спадщини у своїх офіційних рішеннях використав формулювання «повномасштабне вторгнення російської федерації» у контексті причин загроз для об’єктів культурної спадщини в Україні. 

Вас може зацікавити

В Україні вшанували пам’ять жертв нацистського геноциду ромів 

В Україні вшанували пам’ять жертв нацистського геноциду ромів 

Японське агентство міжнародного співробітництва JICA та МКІП планують співпрацювати щодо відновлення культурної інфраструктури

Японське агентство міжнародного співробітництва JICA та МКІП планують співпрацювати щодо відновлення культурної інфраструктури