Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українці зможуть легко відрізняти фейки від правдивих новин завдяки «Калькулятору фейків»

Асоціація інноваційної та цифрової освіти та Детектор медіа, за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного демократичного інституту (NDI) розробили інноваційний інструмент «Калькулятор фейків», який дозволяє будь-якому українцю, швидко з’ясувати щодо новин, які їх цікавлять – правдиві вони або фейкові.

«Україна бореться з ворогом як на військовому, так і на інформаційному фронті, тому вкрай важливо, щоб всі без виключення українці мали належний рівень медіаграмотності. Ми сподіваємось, що ця ініціатива буде ефективним інструментом для українців у боротьбі з фейками», – сказав т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«Калькулятор фейків» працює 24/7 безкоштовно та без реєстрації, адже ним зможуть також користуватись українці, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Користування інструментом дуже просте:

Крок 01. Заходимо на сайт fakecheck.in.ua та натискаємо кнопку «Розпочати».

Крок 02. Обираємо відповіді на 5 питань (основні ознаки «фейковості» інформаційного повідомлення), які вбудовані у сайт.

Крок 03. Після відповідей, система автоматично визначить це новина правдива чи фейк.

Весь процес займає всього декілька хвилин.

«Ми створили цей інструмент не тільки інформативним, але і навчальним, адже він демонструє українцям, які критерії має правдива новина, а які ознаки притаманні фейковим новинам. Таким чином, користувачі через деякий проміжок часу використання цього порталу вже зможуть самостійно легко та точно відрізняти правду від фейків. Ми чекаємо, що вже найближчим часом ним скористаються понад 100 000 осіб», – пояснила виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав. 

Інструмент розроблено в рамках Всеукраїнського проєкту «Інформаційна безпека», який, окрім «Калькулятора фейків», містить:

  • мультимедійний освітній курс підвищення кваліфікації у міжнародному форматі SCORM «Медіаграмотність», який вже є у вільному доступі для всіх українців,
  • вебінари з медіаграмотності для окремих цільових аудиторій (освітяни, молодь, журналісти, державні службовці, представники громадських організацій та українці, які проживають за кордоном),
  • тренінги для найактивніших учасників проєкту, які пройдуть у Києві, Хмельницькому, Тернополі та Луцьку впродовж літа.

Всі заходи – безкоштовні.

Відеоінструкцію «Калькулятора фейків» можна подивитись тут

Вас може зацікавити

Музей народної архітектури та побуту: суд скасував рішення про зони охорони

Музей народної архітектури та побуту: суд скасував рішення про зони охорони

Перемога спадщини: «скіфське золото» експонуватиметься у Києві до деокупації Криму

Перемога спадщини: «скіфське золото» експонуватиметься у Києві до деокупації Криму