Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українці зможуть побачити так звану колекцію «скіфського золота» після повернення артефактів з Нідерландів

9 червня стало відомо, що після 10 років судових розглядів Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі». 

Про те, що саме повернуть в рамках рішення суду по скіфському золоту, коли та де воно буде зберігатися, нагадала заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час онлайн брифінгу, який відбувся в Медіацентрі Україна — Одеса. 

Переглянути відео українською/англійською

«Політика росії незмінна. Вона продовжує робити те, що розпочала  свого часу ще російська імперія. Це, по суті, апропріація культурної спадщини України у різних форматах», – прокоментувала Катерина Чуєва. – «Кейс з так званим Скіфським золотом буде важливим як для історії музейної справи, так і світової судової практики. За процесом спостерігали колеги з інших країн. Думаю, вони також аналізуватимуть, як саме такі рішення формуються, яку роль відіграє  у цьому національне та міжнародне законодавство. Наразі вже прийнято остаточне рішення. Та частина експонатів з виставки в музеї Алларда Пірсона, що була сформована з колекцій музеїв Криму, повернеться в Україну. Місцем її тимчасового зберігання, до деокупації Криму, визначено Національний музей історії України. Працюватимемо над тим, щоб після повернення цих музейних предметів українці нарешті змогли їх побачити».

Нагадаємо, юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова росією цінні музейні предмети відправили з Криму на виставку до Нідерландів. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Протягом всього судового процесу безцінна археологічна збірка зберігалася в цьому ж музеї.

Вас може зацікавити

Ми маємо зробити все можливе, щоб зберегти нашу культурну спадщину та зупинити культурне стирання українців, – Анастасія Бондар

Ми маємо зробити все можливе, щоб зберегти нашу культурну спадщину та зупинити культурне стирання українців, – Анастасія Бондар

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці