Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українська мова має утвердитись в усіх сферах суспільного життя максимально швидко, – Ростислав Карандєєв

24 квітня під головуванням т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя відбулась онлайн-нарада щодо реалізації Державної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. 

«Мова є фундаментом нашої культури, основою нашої ідентичності та спадщини. Саме тому ми повинні з усією серйозністю підходити до питань її підтримки та розвитку. Сподіваюсь, що ця нарада стане платформою для обміну ідеями та досвідом. Дуже важливо, аби ця програма не тільки існувала на папері, а була успішно втілена в життя», – сказав Ростислав Карандєєв. 

Обговорення присвятили уточненню плану заходів програми розвитку української мови. Крім того, кожному відповідальному органу пропонується розробити і затвердити власний розпорядчий акт, що деталізує заходи програми. Документи мають включати механізми реалізації програми, відповідальність за кожен напрямок, а також строки виконання. При плануванні бюджетів на наступний фінансовий рік відповідальні органи мають передбачити фінансування для заходів, пов’язаних з виконанням програми. 

Наступну нараду проведуть для перегляду стану виконання програми та, за потреби, внесення коректив у план заходів.

Нарада відбулась за участю представників Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Національної академії наук України, Українського інституту книги, Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови, Національної суспільної телекомпанії України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, УКФ, Київської міської та обласної військової адміністрацій.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року ВРУ ухвалила один з найголовніших законодавчих актів – Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він сприяв швидкому поширенню українського слова в усіх сферах суспільного життя на всій території України й відіграв важливу роль у зміцненні української державності. Завдяки Закону створені дві головні мовні інституції країни: діють Уповноважений із захисту державної мови та Національна комісія зі стандартів державної мови.

До п’ятої річниці прийняття Закону цьогоріч Уряд ухвалив розроблену МКІП Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Вас може зацікавити

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв