Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українські видавці, попри втрати, не бояться планувати, – Ростислав Карандєєв

З 30 травня по 2 червня у Мистецькому Арсеналі в Києві проходить XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Вже вдруге одна з найбільш впливових літературно-мистецьких подій Східної Європи відбувається в умовах повномасштабної війни. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Життя на межі» – основна фокус-тема і метафора цього Книжкового Арсеналу. У програмі близько 160 різноманітних подій. Серед них дискусія про те, як перетворити виклики українського книжкового ринку на перемоги, у якій взяв участь т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

«Сфера видавництва, типографії та самі автори встояли, а читачі залишились вірними читанню. Це важливі перемоги. Також ми маємо яскраві, хоч поки точкові, рішення щодо сфери. Попри виклики війни, працює Український інститут книги. Ми також забезпечили участь українських проєктів на європейських виставках, попри відсутність грошей та складну логістику. Крім того, ми не боїмося планувати, попри втрати. Буквально два дні тому я був у Харкові й відвідав друкарню «Фактор-друк». Звичайно, це невтішне враження, як ви розумієте, але спілкуючись із власником, я бачу, що люди пригнічені, але вони вже буквально на наступний день мають бачення того, що робити далі. Це все справді перемоги», – сказав він.

Очільник МКІП розповів про державні програми підтримки книговидання, а також про надання громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг. Реалізація програми має розпочатися вже з 1 липня 2024 року. Допомогу молоді люди зможуть використати для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі, зокрема й аудіофайлів та видань для людей з порушеннями зору. 

Державна допомога на книжкові сертифікати для українців має сприяти зростанню українського книжкового ринку. Це також популяризуватиме читання й просуватиме українську книгу, зокрема серед молоді.

У обговоренні також взяли участь: директорка Українського інституту книги директорка Українського інституту книгу Олександра Коваль, генеральний директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін, співзасновниця видавництва «Віхола» Ілона Замоцна, власник книгарні «Сенс» Олексій Ерінчак та менеджерка MEGOGO Audio Катерина Котвіцька. Модераторка: Анастасія Євдокимова. Організатори: Український інститут книги, Сенсор-медіа.

Нагадаємо, вперше від початку повномасштабної війни під час фестивалю проходить ярмарок видавців. Також цьогоріч в межах The Book Arsenal Fellowship Program Книжковий Арсенал відвідають іноземні видавці та літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука