Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Українським дітям – українську книгу»: Черкащина отримала 5 тис. книг для бібліотек області

Черкащина для бібліотек області отримала 5 тисяч сучасних, якісних, виданих українською мовою книжок на заміну російськомовної літератури, а також застарілої та зношеної. Це стало можливим в рамках акції «Українським дітям – українську книгу». Про це йшлося на пресконференції у Черкасах 23 червня. Спікери заходу обговорили потреби бібліотечних фондів, а також інші проблеми популяризації читання серед населення.

Переглянути фотоальбом

Як розповів начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, від початку повномасштабної війни фонд бібліотек області зменшився майже на 1 млн примірників. 

«Наші бібліотеки гостро потребують якісних книг українською мовою замість списаної російськомовної літератури, застарілої та зношеної, – пояснив Ігор Табурець. – Тож дякую за підсилення бібліотек нашої області. Це цінно!».

«Для нашого Міністерства, як і в цілому для Уряду, важливими напрямками діяльності зараз є захист ідентичності українських громадян, деколонізація української культури, медійної та інформаційної сфери. У цьому напрямку надзвичайно важливо, що ми не лише знімаємо якісь монументи та таблички, але й обов’язково замінюємо. Вилучення із бібліотек книжок російською мовою, які застаріли, яким там давно не місце, також супроводжуються заміною на україномовні книжки українських і не тільки авторів», – зазначив Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України.

За понад рік акції майже 700 тисяч української літератури доставлено в регіони України та за її межі. Зокрема, українська література є на книжкових полицях 25 країнах світу.

«На мою думку, сьогоднішня акція є надзвичайно значимою, оскільки важливо не лише знімати щось, а й будувати, створювати нові смисли, нові наративи. Це те, що зараз об’єднує всіх українців, які підтримують таку діяльність. Вона є спільною, як для Уряду, так і для громадських й міжнародних організацій. Маємо проєкти з посольствами і урядами інших країн, з українським бізнесом книговидавців. Цей бізнес є непростим. Але коли все робиться разом й підтримується українцями, то виходять гарні справи», – підкреслив заступник Міністра.

У пресконференції також взяли участь голова Черкаської ОВА Ігор Табурець, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко та організатори благодійної акції «Українським дітям – українську книгу».

Нагадаємо, раніше Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з консультативно-дорадчим органом – Радою з питань розвитку бібліотечної справи, розробили рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

Благодійна акція «Українським дітям – українську книгу» реалізується Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента, Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством закордонних справ. 

Вас може зацікавити

«Картка виявлення об’єкта культурної спадщини» – це якісно новий механізм захисту культурної спадщини 

«Картка виявлення об’єкта культурної спадщини» – це якісно новий механізм захисту культурної спадщини 

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух