Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україну вперше обрано на посаду Віце-голови Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту

14 грудня, у штаб-квартирі ЮНЕСКО відбулося 18-е засідання Комітету ЮНЕСКО з захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Під час цього заходу Україну вперше обрали на посаду Віце-голови цього Комітету.

Головою Комітету була обрана Фінляндія, Доповідачем – Японія. Іншими Віце-головами Комітету ЮНЕСКО були обрані представники Ель Сальвадору, Малі та Катару.

У засіданні Комітету взяла участь делегація України на чолі із Постійним представником України при ЮНЕСКО, Послом В.В.Омельченком, а також представники ППУ при ЮНЕСКО і МКІП України.

«Україна вперше стала Віце-головою Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту.Це ще одна перемога української культурної дипломатії. Ми щиро вдячні нашим міжнародним партнерам з ЮНЕСКО за ще одне рішення на користь захисту українською спадщини, яка є частиною світової культури. Такі події об’єднують нації!» – підкреслив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Комітету була представлена доповідь Секретаріату ЮНЕСКО щодо дій та допомоги, наданої Україні. Ця доповідь включала інформацію про супутниковий моніторинг стану культурної спадщини України, проведений місіями ЮНЕСКО для оцінки збитків, завданих російською агресією. Також розглядалася технічна допомога ЮНЕСКО органам влади України у забезпеченні заходів надзвичайного характеру для захисту культурної спадщини, і допомога у здійсненні інвентаризації об’єктів культурної спадщини, включених до Списку ЮНЕСКО під посиленим захистом.

За результатами розгляду зазначеної доповіді було ухвалено рішення Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту. У рішенні висловлено глибоку стурбованість наслідками російського вторгнення для сектору культури України та міститься заклик до держав-учасниць Гаазької Конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту та Другого протоколу 1999 року до неї. Також висловлено заклик до Секретаріату ЮНЕСКО продовжувати надання необхідної допомоги Україні у рамках Другого протоколу 1999 року.

Також, під час засідання ще п’ять об’єктів культурної спадщини України отримали статус “під посиленим захистом”.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»